Na hlavný obsah

Nemecko poskytne financie na ochranu Amazonského pralesa

Pôjde o približne 200 miliónov eur.

Nemecko poskytne financie na ochranu Amazonského pralesa
Ilustračná snímka z Amazonského pralesa. Foto: TASR/AP

Nemecko poskytne Brazílii približne 200 miliónov eur na ochranu dažďových pralesov tejto juhoamerickej krajiny. Cieľom je okrem ochrany klímy aj zlepšiť situáciu pôvodných obyvateľov v oblasti Amazonského pralesa. Informovala o tom agentúra DPA, ktorá sa odvoláva na pondelkové (30. 1.) vyjadrenie nemeckého ministerstva životného prostredia.

Na ochranu pralesa a udržateľnosť jeho využívania určili 31 miliónov eur. Ďalších 93 miliónov by sa podľa ministerstva malo použiť na projekty opätovného zalesnenia a 35 miliónov na ochranu pred odlesňovaním v oblastiach, kde žijú pôvodní obyvatelia.

Tieto prostriedky boli zmrazené za vlády bývalého prezidenta Jaira Bolsonara. Nemecká ministerka životného prostredia Svenja Schulzeová sa v nedeľu (29. 1.) v Brazílii stretla so Soniou Guajajarovou, ktorá vedie organizáciu APIB zastrešujúcu väčšinu domorodých kmeňov Brazílie.

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v pondelok popoludní miestneho času v hlavnom meste Brazílie stretne so staronovým brazílskym prezidentom Luizom Ináciom Lulom da Silvom.

Rokovať majú aj o dohode o voľnom obchode medzi EÚ a skupinou Mercosur, ktorú tvoria Brazília, Argentína, Paraguaj a Uruguaj.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet