Na hlavný obsah

Nemecko zatiaľ poskytne Ukrajine 14 tankov Leopard 2

Kyjev by ich mohol dostať o tri mesiace.

Nemecko zatiaľ poskytne Ukrajine 14 tankov Leopard 2
Ilustračná snímka - Nemecký tank Leopard 2 A4 počas vojenského cvičenia vo výcvikovom stredisku v nemeckom meste Münster. Foto: TASR/DPA

Nemecko oficiálne súhlasí s dodaním nemeckých tankov Leopard 2 ukrajinskej armáde, ktorá sa bráni ruskej invázii. Rozhodnutie v stredu (25. 1.) na zasadnutí vlády, podľa ktorého Berlín v prvom kroku poskytne 14 tankov Leopard 2A6.

Cieľom je podľa kancelára rýchlo vybaviť Ukrajinu dvoma prápormi leopardov, k čomu sa pripoja tiež ďalšie európske štáty, ktoré tieto tanky majú vo výzbroji.

Z vyhlásenia, ktoré novinárom poskytol Scholzov hovorca Steffen Hebestreit, tak vyplýva, že Nemecko rýchlo vydá súhlas, aby Poľsko a ďalšie krajiny mohli Ukrajincom odovzdať svoje leopardy.

„Naše rozhodnutie zodpovedá známemu postupu, že Ukrajine pomáhame podľa našich možností. Úzko rokujeme s našimi zahraničnými partnermi a v spolupráci s nimi, „povedal Scholz.

Tanky, ktoré Nemecko poskytne, budú zo zásob nemeckej armády. Výcvik ukrajinských tankistov v Nemecku sa začne v skorej dobe. Súčasťou nemeckého balíka pomoci budú aj logistické služby, údržba a potrebná munícia.

Nemecký minister obrany Boris Pistorius vyhlásil, že prvé tanky by mohli na Ukrajinu dodať za približne tri mesiace. Dodal, že najprv sa urýchlene začne výcvik a dohodnú sa zásobovacie cesty. Informovala o tom agentúra DPA.

Rozhodnutie dodať tanky Kyjevu označil Pistorius po zasadnutí obranného výboru Spolkového snemu za „historické“. Prijali ho totiž koordinovane na pozadí „vysoko explozívnej situácie na Ukrajine“.

Poďakovanie Zelenského

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poďakoval nemeckému kancelárovi Olafovi Scholzovi za schválenie dodávky tankov na Ukrajinu.

„Hlavné bojové tanky, ďalšie rozšírenie obrannej a výcvikovej misie, zelená pre partnerov na dodanie podobných zbraní. O týchto dôležitých a včasných rozhodnutiach som práve počul,“ uviedol Zelenskyj na twitteri. „Úprimne ďakujem pánovi kancelárovi a všetkým našim priateľom v Nemecku,“ dodal.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg „rázne“ privítal rozhodnutie Nemecka. „Tieto tanky môžu Ukrajine v rozhodujúcej chvíli pomôcť ubrániť sa, zvíťaziť a zotrvať ako nezávislá krajina,“ napísal na twitteri.

Reakcia Moskvy

Moskva v stredu označila za  „extrémne nebezpečné“ rozhodnutie Berlína o dodávkach tankov na Ukrajinu. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Ruský veľvyslanec v Nemecku Sergej Nečajev v stredu v mene Moskvy rozhodnutie Berlína kritizoval.

„Toto extrémne nebezpečné rozhodnutie prenesie konflikt na novú úroveň konfrontácie a protirečí vyhláseniam nemeckých politikov o neochote Nemeckej spolkovej republiky nechať sa doň vtiahnuť,“ napísal Nečajev vo vyhlásení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet