Na hlavný obsah

Nemecko znepokojuje nový subvariant koronavírusu

Ten sa momentálne vo veľkom šíri na severovýchode USA.

Nemecko znepokojuje nový subvariant koronavírusu
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com

Nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach vyjadril znepokojenie nad novým podtypom koronavírusového variantu omikron.

Aktuálne sa šíriaca forma vírusu SARS-CoV-2 označovaná ako XBB.1.5 súvisí s rastúcim počtom hospitalizácií na severovýchode Spojených štátov. Lauterbach uviedol, že Berlín situáciu pozorne sleduje, uviedla dnes agentúra Reuters.

Kým väčšina sveta s napätím sleduje situáciu v Číne, kde po nečakanom uvoľnení pandemických reštrikcií pribúda infikovaných, odborníci sa obávajú tiež subvariantu XBB.1.5.

Nový podtyp vysoko infekčného variantu omikron podľa oficiálnych údajov z minulého týždňa stál za 40,5 % infekcií naprieč USA.

Podľa expertov dokáže XBB.1.5 obchádzať imunitu získanú očkovaním alebo nákazou. Poznatky sú zatiaľ však obmedzené a nič nenasvedčuje tomu, že by spôsoboval vážnejšie ochorenie ako iné formy omikronu.

„Snáď zimu prečkáme skôr, ako sa medzi nami takýto variant rozšíri,“ napísal v stredu (4. 1.) Lauterbach na twitteri. „Sledujeme, či a v akom rozsahu sa XBB.1.5 vyskytuje v Nemecku,“ dodal.

Sedem z desiatich amerických štátov, kde zaznamenali rastúce počty infikovaných a hospitalizácií, sa nachádza na severovýchode USA, kde nový subvariant dominoval už v posledných dňoch roku 2022.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet