Na hlavný obsah

Krajiny EÚ majú prebytok covidových vakcín, volajú po prerušení dodávok

S klesajúcim záujmom o očkovanie sa začali hromadiť nepotrebné dávky.

Krajiny EÚ majú prebytok covidových vakcín, volajú po prerušení dodávok
Prázdne ampulky vakcíny od spoločnosti Pfizer-Biontech. Foto: TASR/AP

Európska únia nakupuje vakcíny proti covidu-19, ktoré sa nikdy nevyužijú, a musí rokovať s ich výrobcami o prerušení dodávok a znížení dopytu. Zhodli sa na tom v piatok (9. 12.) v diskusii únijní ministri zdravotníctva, z ktorých niektorí volali po zásahu počas nasledujúceho mesiaca.

Český minister Vlastimil Válek uviedol, že dodanie aktuálne zazmluvnených dávok v januári a februári by znamenalo zásadný problém. „Potrebujeme možnosť zrušenia časti dodávok a prosím (Európsku) komisiu, aby toto výrobcom jasne komunikovala,“ povedal Válek, ktorý rokovaniu Rady EÚ predsedá. „Musíme si otvorene priznať, že vyrábajú vakcíny, ktoré nikdy nevyužijeme,“ pokračoval.

EÚ nakupuje vakcíny proti covidu-19 spoločne cez Európsku komisiu, ktorá postupne s rôznymi výrobcami uzavrela zmluvy o dodaní stoviek miliónov dávok. Únijní predstavitelia túto stratégiu hodnotia ako úspešnú. S klesajúcim záujmom o očkovanie sa však krajinám začali hromadiť nepotrebné dávky.

Napríklad Poľsko už v apríli oznámilo, že nebude ďalšie dodávky prijímať. V krajine sa podľa údajov Európskeho strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC) použilo len asi 58 miliónov vakcín z dodaných 105 miliónov dávok.

EK sa snaží dohodnúť zmeny v zmluvách

Európska komisia sa vzhľadom na tento vývoj snaží s dodávateľmi dohodnúť zmeny v zmluvách. Od konzorcia Pfizer/BioNTech prišla ponuka v súvislosti s rozložením dohodnutých dodávok na dlhší čas. Niektorí ministri tento vývoj privítali, zástupcovia viacerých krajín vrátane Nemecka či Francúzska však vyzývali na hlbšie zásahy.

Námestník nemeckého ministra zdravotníctva Thomas Steffen uviedol, že zníženie objemu objednávok je potrebné dohodnúť pred januárovými dodávkami vakcín. Zástupcovia ďalších krajín volali po prerušení dodávok dovtedy, kým bude nájdené všestranne prijateľné riešenie. Slovenský štátny tajomník Róbert Babeľa v súvislosti s firmou Pfizer navrhol výmenu covidových vakcín za iné výrobky.

V rozprave opakovane zaznievalo, že krajiny si vzhľadom na aktuálne krízy nemôžu dovoliť nakupovať vakcíny, ktoré pravdepodobne zničenia. Časť prebytočných dávok jednotlivé členské štáty v uplynulých mesiacoch darovali tretím krajinám. Denník Financial Times však poznamenal, že aj rozvojové krajiny už nezvládajú prídely vakcín spotrebúvať.

Eurokomisárka Stella Kyriakidesová ministrom navrhla, aby na začiatok budúceho roka zvolali zasadnutie únijného „riadiaceho výboru“ pre nákup vakcín, a to za účasti výrobcov. Spoločný orgán dvadsaťsedmičky podľa nej dosahuje výsledky, „zjavne ale musíme robiť viac“, povedala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet