Na hlavný obsah

Nové Twitter Files poukazujú na relatívne hlbokú spoluprácu Twitteru a FBI

Kauza nemá jednoznačný medzinárodný presah.

Nové Twitter Files poukazujú na relatívne hlbokú spoluprácu Twitteru a FBI
Aplikácia twitter v mobilnom telefóne. Foto: pexels.com

Nová séria takzvaných Twitter Files poukazuje na relatívne hlbokú spoluprácu medzi Twitterom a americkým Federálnym úradom pre vyšetrovanie (FBI) a na údajne zmanipulované príspevky týkajúce sa pandémie COVID-19.

Vybrané a okomentované interné dokumenty spoločnosti zdieľajú na twitteri novinári na voľnej nohe. Tí k nim získali prístup od terajšieho majiteľa, miliardára Elona Muska. Dokumenty sa týkajú fungovania firmy v Spojených štátoch a kauza nemá jednoznačný medzinárodný presah.

„Medzi januárom 2020 a novembrom 2022 si FBI a bývalý šéf Twitteru pre dôveru a bezpečnosť Yoel Roth vymenili vyše 150 emailov“, kontakt Twitteru a FBI bol neustály a všadeprítomn. To sú citácie zo šiestej série Twitter Files. Skupina novinárov sa v nej venuje blízkemu vzťahu Twitteru a amerických štátnych orgánov, predovšetkým FBI a ministerstva obrany.

Twitter Files prvýkrát vyšli začiatkom vlaňajšieho decembra. Šestica ich autorov odvtedy publikovala, podľa dohovoru s Muskom vždy najprv na svojich twitterových účtoch, už 14 dielov odhalenia. Tie stoja prevažne na internej korešpondencii zamestnancov firmy z doby, keď ju Musk ešte nevlastnil.

Prvých päť twitterových vlákien sa týkalo procesu blokovania účtu bývalého prezidenta Donalda Trumpa a spôsobov, akými Twitter obmedzoval dosah určitých príspevkov.

Pomyselnú druhú polovicu Twitter Files začal novinár Matt Taibbi 16. decembra. V ďalších dňoch na neho nadviazali investigatívny reportér Lee Fang a autor Michael Shellenberger známy svojím odporom proti klimatickej ľavici.

Prvé zdieľané dokumenty

Medzi prvými zdieľanými dokumentmi bol list bývalej riaditeľky právneho oddelenia Twitteru Stacie Cardilleovej. Tá v ňom hovorí o „skoro týždňových“ stretnutiach s FBI, ministerstvom pre vnútornú bezpečnosť, ministerstvom spravodlivosti i ďalšími štátnymi orgánmi.

Taibbi neskôr opísal niekoľko prípadov komunikácie, kde FBI opakovane žiada svoje „twitterové kontakty“, aby preverili niektoré účty, keďže „FBI je presvedčená, že by mohli porušovať podmienky služby Twitteru“.

Twitter v reakcii na tieto odporúčania niektoré účty skutočne postihol či zablokoval. Taibbi sa neskôr v rozhovore so stanicou Fox News rétoricky spýtal, „aké dobrovoľné to naozaj je, keď vás o niečo požiada FBI“.

Shellenberger v siedmom vlákne Twitter Files však uvádza príklad, kedy šéf dôvery a bezpečnosti Twitteru Roth odpovedá FBI, že v prípade údajne dezinformačného článku „nevidí žiadne dôkazy“, ktoré by naznačovali porušenie pravidiel siete, a na základe odporúčania nekonal. „A to nebolo prvýkrát, keď sa Roth proti FBI vymedzil. V januári 2020 odmietol zdieľať dáta Twitteru nad rámec bežných právnych postupov,“ píše Shellenberger.

Zvláštne výhody

S najexplicitnejším príkladom spolupráce Twitteru a vládnych orgánov prišiel investigatívny novinár Lee Fang. Twitter podľa neho napriek svojim vyhláseniam, že sa snaží odhaliť a potlačiť manipulatívny vládny obsah na sieti, poskytol zvláštne výhody až 52 účtom Pentagonu a centrálneho velenia americkej armády v arabčine. Tie zdieľali „správy o prioritách americkej armády na Blízkom východe“ alebo „protiiránske správy“.

Velenie armády podľa Fanga neskôr „zmenilo stratégiu“ a účty sa premenili na „zdanlivo obyčajné“. Iné tajné účty Pentagonu podľa Fanga fungovali až do mája 2022. A to napriek tomu, že Twitter poznal ich pravý pôvod už od roku 2020.

Rovnako ako pri ďalších vláknach Twitter Files iných autorov ani Fang nežiadal o reakciu spomínaných zamestnancov Twitteru ani americkej vlády. FBI sa neskôr vyjadrila, že „zverejnená korešpondencia medzi vyšetrovateľmi a Twitterom neukazuje nič iné ako príklady tradičnej, dlhodobej a pokračujúcej spolupráce medzi vládou a súkromným sektorom“.

Na rozdiel od napríklad odhalenia whistleblowerky Facebooku Frances Haugenovej, ktorá v roku 2021 vypovedala, že sieť uprednostňovala zisk pred zabezpečením svojich užívateľov, sa americké médiá Twitter Files venujú o poznanie menej. Skepsu komentátorov vzbudzuje jednak výber novinárov, ktorých Musk oslovil, ako aj Muskove motivácie pre vec.

Nový majiteľ Twitteru je presvedčený, že bývalé vedenie firmy nemeralo pri kontrole obsahu na sieti rovnakým dielom konzervatívcom a liberálom, respektíve demokratom a republikánom.

To sa snažia autori Twitter Files dokázať napríklad na procese blokovania účtu bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Preto vedenie siete vytvorilo ad hoc pravidlá, ako opísal Shellenberger.

Exprezidentovo konanie v čase jeho volebnej porážky a následného útoku na Kapitol v januári 2021 však nepredstavovalo etickú dilemu len pre vedenie sociálnych sietí, ale aj pre mainstreamové médiá.

V novembri 2020 viaceré národné televízne stanice prerušili vysielanie Trumpovho prejavu. Ten bez dôkazov a opakovane hovoril o neplatných prezidentských voľbách a proklamoval svoje víťazstvo.

Jednostranné prezentovanie informácií?

Z jednostranného prezentovania informácií viní šesticu autorov Twitter Files napríklad Benjamin Wallace-Wells v denníku The New Yorker: „V sérii zatiaľ 13 twitterových vlákien, som nevidel jediný prípad, kedy by novinári žiadali o vyjadrenie vtedajších predstaviteľov Twitteru (vlákien je teraz už 14, posledné z nich týkajúce sa ruského vplyvu publikoval Taibbi vo štvrtok (12. 1.), opäť bez reakcií spomínaných osôb“.

„Musk nestojí o objektívnu neutralitu, ale protiváhu. Ak vtedy dostávali viac priestoru progresívne myšlienky, on chce teraz presadzovať tie konzervatívne,“ dodáva Wallace-wells.

Hoci sympatie bývalého vedenia Twitteru ku Demokratickej strane nie sú tajomstvom, ani Twitter Files neprinášajú jasný dôkaz, že by sa odrážali vo fungovaní siete. Štúdia skupiny amerických a britských univerzít z roku 2021 tiež zistila, že z algoritmu twitteru „ťažia mainstreamové pravicové názory najmenej rovnako ako tie ľavicové“.

V USA potom algoritmus „silno pravicový mediálny obsah šíri nepatrne viac ako ten ľavicový“. Výskumníci analyzovali milióny tweetov v siedmich krajinách.

„Z toho všetkého, čo Twitter Files priniesli, vzbudzuje najviac obáv miera kontaktu medzi sociálnou sieťou a štátnymi bezpečnostnými zložkami. Rovnako nezdravá je aj odpoveď mnohých liberálov. Tí začali byť optimistickí ohľadom práce bezpečnostného aparátu,“ napísal v denníku The Guardian Kenan Malik.

Kritický náhľad na kauzu zdieľajú aj českí analytici. Podľa šéfredaktora odborného serveru Lupa Davida Slížka ide o riadený únik vybraných interných dokumentov Twitteru konkrétnym autorom, ktorí ich potom dosť nekriticky publikujú a interpretujú.

„Informácie v nich obsiahnuté sa nedajú nezávisle overiť a ťažko sa dá vyhnúť podozreniu, že majú slúžiť hlavne politickej agende súčasného majiteľa Twitteru,“ povedal.

Podľa mediálneho odborníka Jána Potůčka navyše twitter nemá v českom prostredí taký dosah ako iné sociálne siete. Napríklad facebook, instagram alebo aj tiktok. Preto sa mu nevenuje taká pozornosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet