Na hlavný obsah

Nový Zéland sužujú prívalové dažde, vyhlásil stav núdze

Za necelý deň 80 percent zrážok obvyklých pre celé leto.

Nový Zéland sužujú prívalové dažde, vyhlásil stav núdze
Ilustračná snímka. Foto: pixabay,com

Po mohutných dažďoch zostáva v piatok (27. 1.) veľká časť najväčšieho novozélandského mesta Aucklandu pod vodou. Miestami spadlo za necelý deň 80 percent zrážok obvyklých pre celé leto, úrady vyhlásili stav núdze, píše server New Zeland Herald.

Pre nepriazeň počasia aerolinky zrušili časť letov a spolu s piatkovým plánovaným koncertom britského hudobníka Eltona Johna, píše agentúra DPA.

V mestách Auckland a Kumeu za 15 hodín spadlo 166 milimetrov zrážok. To predstavuje úhrn obvyklý pre 80 percent celej letnej sezóny, uviedol na twitteri novozélandský meteorologický úrad. Len o niečo menej daždivé je počasie v meste Albany. Úrad zverejnil aj video, na ktorom kameru bičujú prívaly vody a vietor.

V Aucklande zostáva stáť voda v uliciach, autá sú zaplavené a zablokované na cestách, vrátane hlavných ťahov. V niektorých častiach Aucklandu sa prerušila dodávka elektriny.

Tiesňová linka už prijala vyše 1 500 hovorov a záchranári vyzvali obyvateľov, aby volali len v naozaj nevyhnutných prípadoch a neblokovali telefóny. Úrady upozornili obyvateľov ohrozených štvrtí, aby sa pripravili na evakuáciu, píše AP.

„V regióne došlo k rozsiahlym škodám spôsobeným povodňami a prívalovými dažďami. Obyvatelia hlásia aj zosuvy pôdy a záplavy. Infraštruktúra aj záchranné služby zahltili riešenia dosahov búrky. Vyhlásenie stavu miestnej núdze vstúpi do platnosti okamžite a vyprší o sedem dní,“ uviedol starosta Aucklandu Wayne Brown.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet