Na hlavný obsah

V Japonsku má sneh už päť obetí

Pod snehom je aj juhokórejský Soul.

V Japonsku má sneh už päť obetí
Autá jazdia po snehovej pokrývke j juhokórejskom meste Suwon. Foto: TASR/AP

 Japonsku si sneh a mráz vyžiadali už päť obetí, uviedla vo štvrtok (26. 1.) agentúra DPA. Nad juhokórejskou metropolou Soulom a jej okolím sa prehnala ďalšia snehová búrka. Cesty a chodníky pokrýva ľadom a snehom, čo komplikuje dopravu aj pohyb chodcov, píše agentúra AP.

V Soule desiatky ľudí skončili na jednotke intenzívnej starostlivosti pre zdravotné problémy spôsobené chladom.

Japonsko sa po odprataní časti snehu pripravuje na opätovné otvorenie diaľnice na západe krajiny, ktorá bola v dôsledku stredajších (25. 1.) búrok uzavretá. Vodiči v niektorých autách na mieste uviazli na viac ako celý deň.

Kolóny medzi prefektúrami Šiga a Mie dosahovali až 34,5 kilometra, uviedla agentúra Kjódó. Pre stojace vozidlá nemohli na diaľnici pluhy, ktoré by neprešli, a sneh tak zamestnanci odpratávali ručne.

Zamestnanci prevádzkovateľa diaľnice uviaznutým ľuďom v autách roznášali vodu a potraviny. Miestami dosahoval sneh výšku kolien, opísal situáciu Hacuma Kuwamura. Vodiči podľa neho čas trávili rozprávaním a vzájomným povzbudením sa.

V Južnej Kórei vo štvrtok (26. 1.) ráno sneženie ustalo. Nehlásia žiadne nové škody závažnejšieho rozsahu. Pre sneh zostávajú uzavreté desiatky turistických trás v národných parkoch.

Ranné teploty sa v okolí Soulu pohybovali okolo mínus desiatich stupňov Celzia, rovnaké počasie by podľa meteorológov malo panovať aj v piatok. Vodiča vyzývajú k opatrnosti.

Na odpratávanie snehu juhokórejské úrady vyslali 2100 pracovníkov a na 1100 strojov. Po hlavných cestných ťahoch za posledný deň rozmetali 3100 ton soli a chemických prostriedkov, píše AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet