Na hlavný obsah

Obsah chemikálií v jednej rybe sa rovná mesiacu pitia kontaminovanej vody

Ide o tzv. večné chemikálie.

Obsah chemikálií v jednej rybe sa rovná mesiacu pitia kontaminovanej vody
Ilustračná snímka výlovu kaprov. Foto: TASR

Konzumácia jednej ryby ulovenej v riekach a jazerách v Spojených štátoch sa obsahom škodlivých látok rovná mesiacu pitia vody kontaminovanej tzv. večnými chemikáliami – perfluórovanými a polyfluórovanými alkylsulfonátmi (PFAS).

Vyplýva to z novej štúdie, ktorú v utorok (17. 1.) zverejnili v odbornom časopise Environmental Research. Informovala o tom agentúra AFP.

Vedci v najnovšej štúdii zameranej na zistenie obsahu PFAS vo voľne žijúcich sladkovodných rybách zanalyzovali v rokoch 2013 až 2015 až 500 vzoriek z amerických riek a jazier. Nameraná mediánová hodnota PFAS v rybách bola pritom 9 500 nanogramov na kilogram.

Až v troch štvrtinách skúmaných vzoriek sa nachádzal perfluóroktánsulfonát (PFOS), ktorý patrí medzi najbežnejšie, no zároveň i najškodlivejšie látky z kategórie PFAS.

Ilustračná snímka ryby.
Ilustračná snímka ryby. Foto: TASR

Vo voľne žijúcich sladkovodných rybách sa pritom nachádzalo 278-krát viac PFAS ako v rybách predávaných v obchodoch.

„Výsledky tejto štúdie sú mimoriadne znepokojujúce najmä v súvislosti so znevýhodnenými skupinami obyvateľstva, ktoré ryby konzumujú ako zdroj bielkovín či zo spoločenských alebo náboženských dôvodov,“ uviedol vedúci štúdie David Andrews.

Nikto za to nenesie zodpovednosť

Upozornil tiež na skutočnosť, že voči firmám, ktoré PFAS používajú, doposiaľ nikto nevyvodil žiadnu zodpovednosť.

Agentúra AFP pripomína, že Dánsko, Holandsko, Nemecko, Nórsko a Švédsko v piatok (13. 1.) podali Európskej chemickej agentúre (ECHA) návrh na zákaz používania látok PFAS. Podľa ECHA ide o jeden z najrozsiahlejších návrhov svojho druhu v dejinách EÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet