Na hlavný obsah

Od nového roka sa zvýšili sociálne aj zdravotné odvody

Platí to pre živnostníkov, SZČO a dobrovoľne poistených.

Od nového roka sa zvýšili sociálne aj zdravotné odvody
Na ilustračnej snímke mince. Foto: RTVS

Od nového roka sa zvýšili sociálne aj zdravotné odvody. Nové vymeriavacie základy platia pre živnostníkov, samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) a dobrovoľne poistených. Slovenský živnostenský zväz (SŽZ) informuje, že spozornieť by mali aj tí, ktorí žiadajú o odklad platieb sociálnych odvodov.

Minimálny vymeriavací základ na sociálne poistenie od januára zvýšili o 39 eur. Nová suma, z ktorej poistné vypočítajú, je teda 605,5 eur. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková.

Koľko budú živnostníci či samostatne zárobkovo činné a dobrovoľne poistené osoby mesačne platiť, vysvetľuje hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr. „Minimálne poistné pre povinne poistenú SZČO bude 200,72 eur,“ uviedol.

Maximálne poistné bude 2 810,11 eur. Hovorca upozorňuje, že zmeny ľudia potrebujú urobiť aj na bankových účtoch. „V tejto súvislosti Sociálna poisťovňa odporúča SZČO a dobrovoľne poisteným osobám upraviť si výšku platby v trvalom bankovom príkaze a tiež si skontrolovať správny variabilný a špecifický symbol.“

Informácia o zmene poistného príde listom alebo emailom

Informáciu o novej výške poistného dostanú poistenci počas januára listom alebo emailom. Živnostníci, ktorí si platby do Sociálnej poisťovne plánujú odložiť, musia byť podľa Miriam Belušovej zo SŽZ obozretní. „Je potrebné, aby tí, ktorí podávali žiadosť o odklad platieb sociálnych odvodov spozorneli a overili si, či s týmto odkladom nedochádza k nejakej ďalšej spotrebnej zmene. Takže obozretnosť a zvýšená komunikácia vo vzťahu k Sociálnej poisťovni začiatkom roka je určite na prospech,“ radí.

Minimálna výška preddavku na zdravotné poistenie na rok 2023 pre SZČO a samoplatiteľov je 84,77 eur. V prípade ľudí so zdravotným postihnutím je suma nižšia.

„Minimálna výška preddavku pre osoby so zdravotným postihnutím je v sume 42,38 eur,“ informuje hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Eva Peterová.

Odvody do zdravotnej aj Sociálnej poisťovne živnostníci a SZČO prvýkrát zaplatia do 8. februára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika