Na hlavný obsah

Od začiatku roka musia triediť kuchynský bioodpad z domácností aj v Bratislave a Košiciach

Doteraz mali tieto mestá výnimku.

Od začiatku roka musia triediť kuchynský bioodpad z domácností aj v Bratislave a Košiciach
Od začiatku roka 2023 už musia triediť kuchynský bioodpad z domácností aj Bratislava a Košice. Foto: RTVS

Od začiatku roka 2023 už musia triediť kuchynský bioodpad z domácností aj Bratislava a Košice. Najväčšie slovenské mestá mali doteraz výnimku, pretože odpad energeticky zhodnocujú v spaľovniach. Tá sa im však skončila.

Hnedý kôš a kompostovateľné vrecká – povinná výbava už aj bratislavských a košických domácností. „Zber kuchynského odpadu sme zaviedli na území celého mesta, vo všetkých 17 mestských častiach. Zapojených je 140 000 domácností,“ uviedla Ivana Maleš, expertka oddelenia tvorby životného prostredia, Bratislava.

„Aj napriek neúmerným finančným nákladom je mesto Košice pripravené na zber bioodpadu. Celé nás to bude stáť takmer 2,7 milióna eur,“ informoval Dušan Tokarčík, hovorca mesta Košice.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

V súvislosti s vysokými nákladmi žiadalo mesto Košice od ministerstva životného prostredia o predĺženie výnimky. Rezort argumentuje, že by pre to musel zmeniť zákon o odpadoch, čo však neplánuje.

„Tieto dve najväčšie mestá na Slovensku mali výnimku z termínov, ktoré platili pre celé Slovensko z toho dôvodu, že majú spaľovne komunálneho odpadu. Ale už aj v týchto mestách sme výnimku odstránili,“ priblížil Juraj Smatana, štátny tajomník ministerstva.

Väčšina kuchynského odpadu z domácností končí v bioplynových staniciach. Tých je na Slovensku asi sto. Naproti tomu kompostární je 25, čo nestačí a bude treba budovať ďalšie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny