Na hlavný obsah

Odermatt zvíťazil v Adelbodene, zvýšil náskok v celkovom poradí

Slovák Adam Žampa nedokončil 1. kolo.

Odermatt zvíťazil v Adelbodene, zvýšil náskok v celkovom poradí
Švajčiarsky lyžiar Marco Odermatt oslavuje víťazstvo v klasickom obrovskom slalome Svetového pohára v domácom Adelbodene. Foto: TASR/AP

Švajčiarsky lyžiar Marco Odermatt triumfoval v sobotnom (7. 1.) klasickom obrovskom slalome Svetového pohára v Adelbodene. Domáci favorit predstihol o 73 stotín sekundy Nóra Henrika Kristoffersena, úspech švajčiarskych farieb zvýraznil tretím miestom Loic Meillard (+1,66).

Odermatt si upevnil vedúce postavenie v celkovom poradí SP i v priebežnom hodnotení disciplíny. Slovák Adam Žampa nedokončil 1. kolo.

Dvadsaťpäťročný Odermatt dosiahol v oboch kolách najrýchlejší čas a obhájil vlaňajší triumf v Adelbodene. Celkovo zvíťazil na legendárnom Chuenisbärgli už tretíkrát. „Je to niečo úžasné. Skutočne som si užil tieto preteky, po minuloročnom víťazstve som vedel, že tu môžem opäť vyhrať. Publikom bolo neuveriteľné a hnalo ma dopredu,“ povedal v rozhovore pre FIS obhajca veľkého krištáľového glóbusu, ktorý vyhral štvrtý z piatich tohtosezónnych obrákov.

Celkovo slávil už 17. triumf v prestížnom seriáli, z toho jedenásty v technicky najnáročnejšej alpskej disciplíne.

Odermatt má náskok v celkovom poradí

Odermatt má v priebežnom poradí SP už 400-bodový náskok pred druhým Aleksandrom Aamodtom Kilden. Nór skončil v sobotu na deviatom mieste. V klasifikácii disciplíny vedie Odermatt o 115 bodov pred Kristoffersenom.

Tradičný obrák opäť preveril kvality pretekárov, nástrahy 1. kola nezvládli Nóri Lucas Braathen, Atle Lie McGrath i domáci Justin Murisier. Joan Verdu z Andorry (č. 24) skončil po páde v ochrannej bariére medzi matracmi.

V 1. kole vypadol aj Žampa, ktorý štartoval s číslom 29. Problémy mal už na prvom medzičase, krátko po druhom ho vyhodila terénna nerovnosť mimo líniu, ešte sa zmestil do pravotočivej modrej bránky, no do ďalšej červenej už nie.

V 2. kole vypadli zo známych mien Francúz Mathieu Faivre i jeho krajan Victor Muffat-Jeandet, ktorý skončil v ochrannej sieti a po jeho páde museli preteky na niekoľko minút stopnúť. V nedeľu (8. 1.) čaká mužov v Adelbodene slalom (10.30/13.30).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport