Na hlavný obsah

Odsúdená Ruska Sapegová nedostala od Lukašenka milosť

Oznámil to jej obhajca.

Odsúdená Ruska Sapegová nedostala od Lukašenka milosť
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Foto: TASR/AP

Ruská opozičná aktivistka Sofija Sapegová, odsúdená vlani v Bielorusku na šesť rokov väzenia, nedostala milosť, o ktorú vlani v lete požiadala bieloruského autoritárskeho vládcu Alexandra Lukašenka. Novinárom to povedal jej advokát.

Rusky sa bieloruské úrady zmocnili predvlani v máji spolu s jej priateľom, bieloruským opozičným novinárom Ramanom Pratasevičom po tom, ako donútili v Minsku pristáť civilné lietadlo letiace z Atén do Vilniusu. Incident západné krajiny odsúdili.

„Dôvody odmietnutia milosti nikto nevysvetlil,“ povedal nezávislému serveru Zerkalo obhajca Sapegovej Anton Hašynski. „Požiadam, aby ju odoslali do Ruska na odpykanie trestu. Tam bude viac možností: podmienečné prepustenie, alebo omilostenie prezidentom,“ dodal.

Žiadosť Sapegovej o omilostenie ešte na jeseň podporilo vedenie väznice v Homele, kam ju previezli z väzobnej väznice po vynesení rozsudku.

Bieloruský súd zistil vlani v máji Rusku vinnú z konania, ktoré podľa neho „smerovalo k podnecovaniu spoločenskej nenávisti“ a tiež z „nezákonného zhromažďovania a šírenia osobných údajov“. Okrem šiestich rokov za mrežami jej stanovil povinnosť zaplatiť „odškodné obetiam“, ktoré podľa BBC predstavovalo v prepočte viac ako 50 000 eur.

Neodvolala sa

Odsúdená sa proti rozsudku neodvolala. V žiadosti o milosť Sapegová okrem iného uviedla, že sa predtým priznala a splnila všetky podmienky predbežnej dohody s vyšetrovateľmi. Lukašenkovi tiež napísala, že ju k zločinu priviedlo „mladosť a hlúposť“ v kombinácii s nestabilným psychickým a fyzickým stavom.

Tvrdila, že prepadla „vplyvu deštruktívne naladenej skupiny ľudí“ a za mrežami si plne uvedomila protiprávnosť svojich činov, ktorých ľutuje. Uviedla tiež, že vyplatila odškodnenie bieloruským policajtom, hodnostárom a sudcom.

Lukašenko sa predtým vyjadril, že je mu Rusky ľúto, ale je pripravený ju len odovzdať do Ruska, aby si odpykala trest tam. „Alebo, nech si tam urobia, čo chcú,“ povedal bieloruský vodca vlani novinárom. Podľa ruskej diplomacie môže byť Sapegová odovzdaná na výkon trestu do Ruska, ale musí o to požiadať.

Pratasevič stál na čele populárneho spravodajského kanála Nexta, ktorý podrobne informoval o rozsiahlych povolebných protestoch proti režimu autoritárskeho prezidenta Lukašenka v roku 2020.

Prataseviča zatiaľ nesúdili a stav vyšetrovania proti nemu je v tejto chvíli nejasný. Vlani v máji oznámil, že sa pred časom rozišiel so svojou ruskou priateľkou a je šťastne ženatý, meno manželky neuviedol.

Nedôveryhodné priznanie sa

Krátko po zadržaní Sapegovej bieloruská štátna televízia zverejnila videozáznam. Na ňom sa žena priznáva, že pracovala pre web uverejňujúci údaje o policajtoch zasahujúcich proti demonštrantom.

Mnohí však dôveryhodnosť jej priznania spochybnili a upozornili, že záznam pôsobí ako odriekanie vopred naučeného textu. Bielorusko zverejnilo aj videá s Pratasevičom, kde sa novinár doznáva k organizovaniu nepokojov. Tiež jeho priznanie mnoho ľudí spochybňuje ako vynútené pod nátlakom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet