Na hlavný obsah

Okresané právomoci môžu ovplyvniť chod štátu

Koalícia avizuje ďalšie zmeny v ústave.

Okresané právomoci môžu ovplyvniť chod štátu
Ilustračná snímka. Foto: SITA

Či budú predčasné voľby v máji, alebo až napokon v septembri, odvolaná vláda musí dovtedy zabezpečiť chod štátu. Od vlaňajšieho decembra, keď parlament vyslovil kabinetu nedôveru, má obmedzené právomoci. Koalícia avizuje, že príde so zmenou ústavy.

Dočasne poverená vláda môže napríklad prijímať zákony a nariadenia. Len so súhlasom prezidentky môže odvolať a vymenovať štátnych funkcionárov či využiť skrátené legislatívne konanie.

„Vláda v súčasnosti nemôže rozhodovať o zásadných otázkach vnútornej a zahraničnej politiky. V súčasnosti je sporným, ak by vláda chcela napríklad pomôcť napadnutej Ukrajine nejakým výrazným objemom vojenského materiálu,“ priblížil ústavný právnik Vincent Bujňák.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Z koalície však zaznievajú hlasy, že ústava by sa mohla zmeniť. Cez poslanecký návrh by dočasný kabinet získal väčší manévrovací priestor.

„Asi pôjdeme do úpravy kompetencií, v akom rozsahu uvidíme. Pôjdeme (do toho) len preto, aby sme neprišli o peniaze z eurofondov, z plánu obnovy, aby sme mohli doručiť pomoc ľuďom,“ vysvetlil predseda ústavnoprávneho parlamentného výboru Milan Vetrák (OĽANO).

Podľa ústavných právnikov poslanci do ústavy zasahujú až príliš často. „Keby sme sa mali možno zhodnúť na jednej zmene, ktorá by bola potrebná, tak je to zmena, ktorá zabezpečí ťažšiu zmeniteľnosť do budúcnosti,“ uviedol ústavný právnik Marek Domin.

Zmenami v ústave by sa mal parlament zaoberať už na budúci týždeň, keď sa začína riadna schôdza. Viaceré strany avizujú, že prídu so svojimi návrhmi.

Téme sa venoval aj redaktor RTVS Lukáš Dzivý v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko