Na hlavný obsah

Poslanci schválili novelu ústavy v súvislosti so skrátením volebného obdobia parlamentu

Za zmenu hlasovalo 92 poslancov.

Poslanci schválili novelu ústavy v súvislosti so skrátením volebného obdobia parlamentu
Na snímke Ústava Slovenskej republiky. Foto: TASR

Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu (25. 1.) schválili novelu ústavy. Na základe nej bude možné skrátiť volebné obdobie parlamentu prijatím uznesenia, na čo bude potrebných 90 hlasov poslancov.

Za zmenu hlasovalo 92 poslancov zo 144 prítomných, proti bolo 44, zdržalo sa 11 poslancov.

Definitívne schválená zmena ústavy obsahuje pozmeňujúci návrh Márie Kolíkovej (SaS). Na jeho znení sa dohodli strany bývalej koalície. Skrátiť volebné obdobie NR SR budú môcť len uznesením. Návrh uznesenia bude môcť predložiť najmenej pätina poslancov, teda 30 zákonodarcov.

Výrok v uznesení bude musieť podľa Kolíkovej obsahovať termín volieb, ale aj obdobie, v ktorom má predseda parlamentu deň konania volieb vyhlásiť. Uznesením sa určí skorší termín volieb do NR SR. Ich vykonaním uplynie aktuálne volebné obdobie.

Kolíkovej pozmeňujúci návrh obsahuje aj zakotvenie princípu pomerného zastúpenia volebného systému a jedného volebného obvodu pre voľby do NR SR v ústave, čo bolo podmienkou OĽANO. Do ústavy majú doplniť ustanovenie, že poslanci volia podľa zásad pomerného zastúpenia.

Schválenú novelu ústavy už stihla podpísať aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Šeligov návrh neprešiel

Plénum zároveň odmietlo pozmeňujúci návrh poslanca Za ľudí Juraja Šeligu. Žiadal ústavnoprávnu ochranu Špecializovaného trestného súdu a Úradu špeciálnej prokuratúry tak, že ich existencia by explicitne zakotvili v ústave.

Poslanci rokovali o zmene ústavy potom, ako v závere minulého roka parlament vyslovil nedôveru vláde Eduarda Hegera (OĽANO). Predstavitelia bývalej štvorkoalície sa už dohodli aj na možnom termíne predčasných volieb 30. septembra.

Na skrátenie volebného obdobia parlamentu bolo však podľa nálezu Ústavného súdu SR potrebné upraviť ústavu, aby bol takýto krok ústavne konformný.

Ak strana Hlas-SD uspeje vo voľbách a bude relevantnou súčasťou budúcej vlády, bude iniciovať zmenu ústavy tak, aby občania mohli skrátiť volebné obdobie parlamentu referendom.

„Ak občan moc dáva, má ju právo aj brať. Toto je presvedčenie Hlas-u, nie však koaličnému valcu, ktorý si dnes schválil zmenu ústavy bez možnosti referenda o predčasných voľbách. Toto právo ľuďom jednoznačne patrí, a preto sa ho v budúcnosti pokúsime presadiť aj do ústavy,“ uviedol líder strany Peter Pellegrini.

Premiér hovorí o napĺňaní dohody

Schválenie zmeny Ústavy SR vníma dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) ako naplnenie prvého kroku dohody o predčasných voľbách. Verí, že parlament zároveň čo najskôr určí aj termín ich konania. Konštatuje to na sociálnej sieti.

Najvyššou prioritou na zostávajúce mesiace do termínu predčasných volieb bude pre neho distribúcia pomoci v energetickej kríze. Pokračovať chce tiež v implementácii reforiem plánu obnovy.

„Na Slovensko smerujú nebývalé investície, ktoré zvýšia kvalitu života v mnohých oblastiach od zdravotníctva, vzdelávania po infraštruktúru,“ pripomenul Heger.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet