Na hlavný obsah

Osudnou sa mu stala aféra Watergate. Richard Nixon sa narodil pred 110 rokmi

Inicioval dohody o znížení počtu strategických zbraní.

Osudnou sa mu stala aféra Watergate. Richard Nixon sa narodil pred 110 rokmi
Na snímke 37. prezident Spojených štátov amerických Richard Nixon. Foto: wikimedia commons

Americký politik a štátnik Richard Milhous Nixon bol 37. prezidentom Spojených štátov. Zaplietol sa do škandálu Watergate a v roku 1974 odstúpil z funkcie. Narodil sa 9. januára 1913 v Yorba Linda v Kalifornii v USA. Oslavoval by 110 rokov.

O post prezidenta USA sa prvýkrát uchádzal v roku 1960. Vtedy ho tesne porazil John Fitzgerald Kennedy. V prezidentských voľbách v roku 1968 porazil kandidáta demokratov a o štyri roky neskôr opäť zvíťazil. Vo funkcii prezidenta bol v rokoch 1968 až 1974. Keď sa Nixon stal prezidentom vyhlásil, že najväčšou úlohou jeho vlády bude zjednotiť Američanov.

Počas jeho funkčného obdobia došlo k normalizácii vzťahov medzi USA a Sovietskym zväzom a Čínou. Inicioval dohody o znížení počtu strategických zbraní SALT I. Začal tiež so sťahovaním amerických vojakov z Vietnamu, ale zároveň rozšíril bombardovanie na susedné štáty Kambodžu a Laos.

V roku 1971 rozhodol o tom, že USA opustia Brettonwoodský medzinárodný menový systém a súčasne zameniteľnosť amerického dolára a zlata.

Osudná aféra Watergate

Osudnou sa mu stala aféra Watergate. Polícia zadržala 17. júna 1972 piatich mužov, ktorí sa pokúsili vlámať do úradu Národného demokratického výboru v komplexe Watergate. 

Votrelci sa pokúsili nainštalovať v hlavnom stane demokratov odpočúvacie zariadenie a odfotografovať rôzne dokumenty. Obyčajný pokus o krádež viedol k odhaleniu politického špehovania, úplatkov a sabotáží.

Do škandálu bola zapletená aj Republikánska strana, FBI, CIA, ministerstvo spravodlivosti, generálny prokurátor, Biely dom a dokonca aj prezident. V lete roku 1974 zahájili vyšetrovanie prezidenta Nixona a iniciovali ústavný proces jeho odvolania z dôvodu marenia spravodlivosti, zneužitia právomoci a pohŕdania Kongresom.

Nixon na prezidentskú funkciu rezignoval 9. augusta 1974. Jeho nástupca a bývalý viceprezident Gerald Ford mu po prevzatí moci udelil milosť.

Svoje posledné roky prežil Nixon ako iní politici. Písal knihy o svojom pôsobení vo verejných funkciách a o zahraničnej politike. Zomrel 22. apríla 1994 vo veku 81 rokov v New Yorku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet