Na hlavný obsah

Pacienti si v ambulanciách priplatia

Lekári zavádzajú nový poplatok pre zvýšenie nákladov.

Pacienti si v ambulanciách priplatia
Na ilustračnej snímke ambulancia. Foto: RTVS

Pacienti si v ambulanciách priplatia. Napríklad kardiologička z Bratislavy zaviedla 10-eurový poplatok ako kompenzáciu vyšších prevádzkových nákladov. Podľa samosprávneho kraja ho vyberať môže, ak ním nepodmieňuje poskytnutie zdravotnej starostlivosti.

Výška poplatku je pri trvaní vyšetrenia do 20 minút 10 eur, pri dlhšom 20 eur. Upozorňuje oznam na dverách kardiologickej ambulancie.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Mám nový poplatok, pretože sa mi zo dňa na deň navýšili náklady na nájomné o 100 %, takisto náklady na zdravotný materiál išli nenormálne hore,“ odôvodnila Katarína Kováčová, kardiologička z Bratislavy. Lekárka hovorí, že poisťovne jej stále platia rovnako a od štátu sa pomoci nedočkala.

Samosprávny kraj potvrdil, že nový cenník mu lekárka nahlásila, čím si splnila povinnosti. Problém nastáva vtedy, ak lekár vyberá poplatky za vyšetrenia hradené poisťovňami, alebo ak by bez zaplatenia lekár odmietol pacienta vyšetriť.

“Toto vyzerá ako podmieňujúci poplatok. Ak by k takému niečomu prišlo, tak budeme musieť vstúpiť do správneho konania a zistiť či nedošlo k správnemu deliktu,“ povedal Tomáš Szallay, riaditeľ odboru zdravotníctva z Bratislavského samosprávneho kraja.

“Samozrejme, že ich vyšetríme aj bez toho, nikomu sa to vyšetrenie neodmietne, len pre to, že to nechce uhradiť,“ dodala Kováčová.

Bratislavská kardiologička nie je jediná, ktorá zaviedla nový poplatok.

“Toto je asi jedna z ciest, v situácii, kedy je to zdravotníctvo extrémne finančne podvyživené. Ale podstatná vec je, že by tie poplatky mali byť dobrovoľné,“ ozrejmil Szallay.

Reakcia ministerstva

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) upokojuje situáciu, tvrdí, že peniaze prídu aj do ambulancií.

“Budeme informovať v najbližších dňoch, akým spôsobom sa táto kompenzácia udeje. V každom prípade v rozpočtovej kapitole MZ máme 80 miliónov eur, ktoré sú určené práve na pokrytie zvýšených nákladov,“ informovala Tatiana Kmecová z komunikačného oddelenia MZ SR.

Ambulancie sa však o tieto peniaze budú musieť podeliť aj s nemocnicami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko