Na hlavný obsah

Pád lavíny pod Groszovým ľadopádom si vyžiadal dve obete

Jej pád nahlásil muž, ktorý nebol kriticky zasypaný.

Pád lavíny pod Groszovým ľadopádom si vyžiadal dve obete
Lavína zavalila troch poľských horolezcov, dvoch sa záchranárom nepodarilo zachrániť. Foto: facebook/Horská záchranná služba

Pád lavíny, ku ktorému došlo v nedeľu (29. 1.) pod Groszovým ľadopádom vo Vysokých Tatrách, si vyžiadal dve obete. Ako informuje Horská záchranná služba (HZS) na sociálnej sieti, pád lavíny medzi prvým a druhým Groszovým ľadopádom nahlásil poľský horolezec.

„Nahlasovateľ ostal nekriticky zasypaný, ale nemal informáciu o svojich dvoch spolulezcoch. Nemal s nimi ani vizuálny a hlasový kontakt. Záchranári sa k miestu pádu lavíny dostali pozemne za pomoci snežných skútrov. Okamžite začali prehľadávať lavínisko,“ informovala HZS.

Pomocou lavínového vyhľadávača sa záchranárom podarilo lokalizovať oboch nezvestných horolezcov. Tých následne vyhrabali, avšak už bez známok života.

Následne pomohli záchranári zasypanému horolezcovi, s ktorým potom zostúpili do Starého Smokovca. Telá nebohých horolezcov boli taktiež transportované a odovzdané príslušníkom Policajného zboru a obhliadajúcemu lekárovi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko