Na hlavný obsah

Parlament o niekoľko hodín rozhodne o termíne predčasných volieb

Podľa Kollára je priechodná len jeseň 2023.

Parlament o niekoľko hodín rozhodne o termíne predčasných volieb
Na ilustračnej snímke parlament. Foto: RTVS

Parlament o niekoľko hodín rozhodne o termíne predčasných volieb. Ako najpravdepodobnejší dátum sa skloňuje 30. september. Strany pôvodnej koalície tvrdia, že ich vzájomná dohoda platí a dodajú potrebných 90 hlasov.

Zostáva im však len jeden pokus. Ak by hlasovanie v parlamente skončilo fiaskom, prezidentka vymenuje úradnícku vládu.

Hoci sa v parlamente skloňuje viacero termínov predčasných volieb, potrebná ústavná väčšina, ako sa zdá, sa zrejme nájde len na 30. septembri. Dostatok hlasov majú zabezpečiť strany pôvodnej štvorkoalície.

Všetci zúčastnení tvrdia, že nedávno uzatvorená dohoda platí. A to napriek tomu, že SaS a Sme rodina boli pripravené hlasovať aj za letný termín. Podľa predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) je však priechodná len jeseň 2023.

„Tých 90 poslancov sa asi bude dať nájsť iba na tento termín,“ uviedol Kollár.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

Platnosť dohody potvrdzuje aj SaS, z ktorej iniciatívy padla koncom vlaňajšieho roka vláda.

„Táto dohoda je urobená a my ju ideme držať,“ povedal líder strany SaS Richard Sulík.

Čo si myslí opozícia?

Problém s jesenným termínom má opozícia. Kým skupina okolo Petra Pellegriniho (nezaradený), lídra mimoparlamentného Hlasu-SD, navrhuje 24. jún, Smer-SD chce voľby ešte skôr, 27. mája.

Obe strany nevidia žiadny dôvod, aby odvolaná vláda Eduarda Hegera (OĽANO) viedla štát ešte nasledujúcich osem mesiacov. Podľa sociálnych demokratov nemá takýto kabinet žiadnu legitimitu.

„Slovensko sa zmieta v chaose. Myslím si, že treba robiť všetko preto, aby táto politická kríza neprešla ešte do nejakej ústavnej krízy,“ dodal podpredseda Smer-SD Ladislav Kamenický.

Opozícia, okrem politických dôvodov, upozorňuje aj na praktické problémy, ktoré prinesie jesenný termín volieb.

Tým je napríklad schvaľovanie štátneho rozpočtu. Nová vláda, ktorá vzíde z volieb, bude potrebovať minimálne niekoľko týždňov, kým sa sformuje. Návrh rozpočtu musí pritom predložiť do polovice októbra.

Parlament napriek tomu smeruje k schváleniu jesenného termínu. Ak by sa to pôvodnej štvorkoalícii nepodarilo, prezidentka vymenuje vo februári úradnícku vládu. Hlasovať o termíne volieb sa bude v utorok (31. 1.) o 17.00 h.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál