Na hlavný obsah

Sulík: Strany sa nedohodli na zmene termínu predčasných volieb

Tie by sa mali uskutočniť 30. septembra.

Sulík: Strany sa nedohodli na zmene termínu predčasných volieb
Líder SaS Richard Sulík. Foto: TASR

Predseda SaS Richard Sulík oznámil, že strany sa nedohodli na žiadnej zmene termínu predčasných volieb. Tie by sa mali uskutočniť 30. septembra.

Sulík zároveň odmietol, že by strana SaS chcela septembrový termín volieb. Tvrdí, že išlo len o kompromisné riešenie. „Myslím si, že je lepšie mať dohodu, ktorá nie je ideálna, ale platí,“ dodal s tým, že na danom termíne nástojilo OĽANO. „Bola to jasná požiadavka OĽANO, aj strany Za ľudí a aj poslancov okolo Jána Budaja,“ uviedol.

Reagoval tak aj na výzvu Petra Pellegriniho (Hlas-SD), ktorý Sulíka vyzval, aby podporil termín volieb 24. júna. Parlament by mal o termíne predčasných volieb hlasovať v utorok (31. 1.) o 17.00 h.

Líder SaS vyhlásil, že dohoda medzi bývalými koaličnými partnermi na termíne predčasných volieb platí. Termín by sa podľa neho menil iba po novej dohode medzi stranami bývalej štvorkoalície.

Na pondelkovom (30. 1.) stretnutí bývalých koaličných strán sa podľa Sulíka nezúčastnil nik zo strany OĽANO ani zo strany Za ľudí.

Kritika od premiéra

Septembrový termín volieb potvrdil aj predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). „S najväčšou pravdepodobnosťou budú predčasné voľby až v septembri. Nebudeme otáčať, súhlasíme so septembrovým termínom,“ vyhlásil. Podľa neho je to jediný termín, na ktorom sa vie zhodnúť 90 poslancov.

Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) na sociálnej sieti v pondelok (30. 1.) oznámil, že žiadne ďalšie rokovania o termíne predčasných volieb už nebude organizovať.

„Nerozumiem politickým lídrom, prečo spochybňujú dohody a robia ďalší zo série cirkusov. Možno niektorí majú veľa času na premýšľanie, keďže už nenesú priamu zodpovednosť za krajinu. Ja tento luxus nemám, dennodenne riešim problémy, napríklad, aby dosahy energetickej krízy na ľudí boli čo najmenšie. Ctím si dohodu, ktorú sme dosiahli a verím, že aj bývalí kolegovia urobia to isté. Ak sa rozhodnú pre nové dohody s Ficom, Pellegrinim a fašistami, je to ich problém a vizitka,“ napísal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko