Na hlavný obsah

Pedagógovia v Maďarsku pokračujú v protestoch

Pochodujú z Miškovca do Budapešti.

Pedagógovia v Maďarsku pokračujú v protestoch
Ľudia vytvárajú živú reťaz na Margitinom moste v Budapešti. Foto: Ilustračná snímka.

Maďarskí učitelia pokračujú v sérii vlaňajších protestov šesťdňovým pochodom z Miškovca do Budapešti. Podľa spravodajského servera Index.hu sa začal v pondelok (2. 1.).

Cieľom pochodu je poukázať na nedostatky v oblasti vzdelávania a zorganizoval ho Odborový zväz pedagógov (PSZ) v spolupráci s občianskymi hnutiami Učil by som (Tanítanék) a noÁr.

Organizátori pred pochodom uviedli, že v januári sa vydajú na pochod od Gymnázia Hermana Ottóa v Miškovci ku Gymnáziu Ferenca Kölcseyho v Budapešti, kde na jeseň prepustili prvých päť protestujúcich učiteľov.

Prázdna trieda v gymnáziu v maďarskom Miškovci.
Prázdna trieda v gymnáziu v maďarskom Miškovci.Foto: TASR/AP

Pochod má podľa plánov trvať šesť dní, pričom v popoludňajších hodinách budú jeho účastníci diskutovať na fórach.

V rámci posledného vlaňajšieho protestu sa tisícka študentov 9. decembra zhromaždila v Budapešti pred budovou centrály verejnoprávnych médií MTVA na Kunigundinej ulici. Študenti vtedy ostro kritizovali fungovanie masmédií a hovorili o zastrašovaní zo strany vládnej moci.

Pedagógov podporujú študenti aj hnutia

Séria celoštátnych protestov pedagógov sa začala vlani v januári. Podporili ich študenti, žiaci, rodičia a viaceré občianske združenia a hnutia.

Tisíce učiteľov sa zúčastnili 26. novembra na celoštátnej demonštrácii, v rámci ktorej odovzdali petíciu ministerstvu vnútra. Požiadavky zhrnuté v deväťbodovom dokumente podpísalo 112 000 pedagogických zamestnancov.

Celoštátny štrajk učiteľov, ktorý vyhlásili Demokratický odborový zväz pedagógov a PSZ, sa konal 8. decembra.

Plat učiteľov v Maďarsku dosahuje v súčasnosti 60 percent priemeru platu vysokoškolsky vzdelaných ľudí, kým na Slovensku je to 70 percent a v Rakúsku 85 percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet