Na hlavný obsah

Peru: Prezidentka požiadala Kongres, aby voľby presunul na skorší termín

A to z apríla 2024 na december 2023.

Peru: Prezidentka požiadala Kongres, aby voľby presunul na skorší termín
Na archívnej snímke z 24. januára 2023 peruánska prezidentka Dina Boluarteová.

Ťažkostiam čeliaca peruánska prezidentka Dina Boluarteová v piatok (27. 1.) vyzvala Kongres, aby voľby naplánované na apríl 2024 presunul na skorší termín, a to na december 2023.

Dôvodom tejto požiadavky sú pokračujúce protesty proti jej vedeniu, ktoré si vyžiadali už desiatky obetí. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Castillovi prívrženci, ktorí požadujú odstúpenie Boluarteovej a vypísanie nových volieb, postavili na diaľniciach zátarasy. To spôsobilo nedostatok potravín, pohonných hmôt a ďalších základných zásob v tejto juhoamerickej krajine. Vláda uviedla, že čoskoro nasadí políciu a vojakov, aby zátarasy odstránili.

Za jej návrh zákona už hlasovali

Zákonodarcovia už 21. decembra hlasovali za Boluarteovej návrh zákona, ktorým sa voľby presunuli z roku 2026 na rok 2024. Tvárou v tvár neutíchajúcim protestom však prezidentka v piatok vyzvala Kongres, aby voľby vypísal už na december 2023.

Ľudová sila (FP), pravicová opozičná strana Keiko Fujimoriovej, ktorá vo voľbách v roku 2021 prehrala s Castillom, tento týždeň navrhla konanie volieb v decembri.

Protestujúci požadujú okamžité voľby, odvolanie Boluarteovej, rozpustenie Kongresu a novú ústavu. Boluarteová, ako Castillova viceprezidentka, bola ústavou poverená nahradiť ho po tom, ako ho Kongres zbavil funkcie hlavy štátu a dal zatknúť.

Kongres žiadosť odmietol

Peruánsky Kongres odmietol v sobotu žiadosť prezidentky Boluarteovej, aby sa voľby naplánované na budúci rok presunuli na skorší termín ešte v tomto roku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet