Na hlavný obsah

Peruánska prokuratúra vyšetruje prezidentku pre podozrenia z genocídy

Spolu s ňou aj ďalších vládnych predstaviteľov.

Peruánska prokuratúra vyšetruje prezidentku pre podozrenia z genocídy
Peruánska prezidentka Dina Boluarte. Foto: TASR/AP

Peruánska generálna prokuratúra oznámila, že sa rozhodla začať predbežné vyšetrovanie prezidentky Diny Boluarteovej, premiéra Alberta Otárolu a ministrov obrany a vnútra pre podozrenie z genocídy, zabitia a vážnych zranení. Informovala o tom v stredu (11. 1.) agentúra Reuters.

V pondelok (10. 1.) zahynulo v Peru pri protivládnych protestoch 19 ľudí. Demonštranti požadujú odchod prezidentky Boluarteovej a rozpustenie parlamentu. Peruánska vláda vyhlásila v regióne Puno, kde sa pondelkové protesty konali, zákaz nočného vychádzania.

Demonštrácie v Peru vypukli po zosadení prezidenta Pedra Castilla, ktorého z funkcie v decembri odvolal parlament. Castillo sa krátko pred hlasovaním pokúsil parlament rozpustiť a ustanoviť vládu bez kontroly zákonodarcov. Následne ho zadržali a teraz čelí obvineniu zo vzbury a sprisahania a je vo väzbe.

Demonštrácie požadujú odchod prezidentky Boluarteovej, ktorá bola Castillovou viceprezidentkou a nahradila ho vo funkcii. Protestujúcej prezidentke vyčítajú, že zmenila svoje politické postoje.

Boluarteová sa pokúsila už v decembri nepokoje upokojiť návrhom zákona o predčasných voľbách, ktoré by sa tak mali konať v roku 2024, teda o dva roky skôr, ako je riadny termín.

Boluarteová tvrdí, že splnenie požiadaviek demonštrantov by krajinu uvrhlo do chaosu. Podľa nej radikálne ľavicoví organizátori protestov žiadajú veci, ktoré nie sú v jej moci, čo je zmena ústavy. Predčasné voľby pre rok 2024 už parlament schválil v prvom čítaní, ešte ich musí raz potvrdiť.

Hlasovanie o dôvere

V utorok peruánsky parlament vyslovil dôveru vláde premiéra Otárola. Podporilo ju 73 poslancov, 42 bolo proti a šesť sa zdržalo. Pred hlasovaním skupina poslancov kričala na Otárolu „vrah“ a zasadnutie museli dočasne prerušiť.

„Vláda dala dôveru kabinetu zašpinenému krvou,“ napísala na twitteri poslankyňa Sigrid Bazánová. Kriticky sa vyjadril aj šéf strany Perú Libre (Peru slobodné), za ktorú v roku 2021 zvolili za prezidenta Pedra Castilla a ktorú označujú až za krajne ľavicovú. „So 47 mŕtvymi sa dala dôvera kabinetu smrti,“ uviedol Vladimir Cerrón.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet