Na hlavný obsah

Pri protivládnych protestoch v Peru zahynulo najmenej 17 ľudí

Demonštranti žiadajú odchod prezidentky a rozpustenie parlamentu.

Pri protivládnych protestoch v Peru zahynulo najmenej 17 ľudí
Peruánci protestujú proti novej prezidentke Dine Boluartovej. Foto: TASR/AP

Najmenej 17 ľudí zahynulo v pondelok (9. 1.) v Peru po potýčkach s bezpečnostnými silami pri letisku v meste Juliaca na juhu krajiny. Informovala o tom agentúra AFP.

Vyšší počet obetí potýčok potvrdil úrad miestneho ombudsmana, ktorý predtým uvádzal deväť a neskôr 12 mŕtvych.

Demonštranti požadovali odchod peruánskej prezidentky Diny Boluarteovej, ktorá 7. decembra po zvrhnutí a následnom zatknutí nahradila vtedajšieho prezidenta Pedra Castilla.

Demonštranti okrem odchodu prezidentky požadujú rozpustenie parlamentu a prepustenie väzneného exprezidenta.

„Nechápem, čo žiadajú. To, čo chcú, spôsobí v krajine chaos,“ vyhlásila v reakcii na najnovšie násilnosti a strety s políciou prezidentka Boluarteová. Tá už minulý mesiac v snahe nepokoje upokojiť v parlamente predložila zákon o predčasných voľbách, ktoré by sa mali konať v roku 2024, teda o dva roky skôr, ako bol riadny termín.

S organizátormi protestov sa prezidentka rovnako snaží vyjednávať, mnohí jej však nedôverujú. Minulý týždeň tiež prokuratúra začala vyšetrovanie prezidentky a niekoľkých ministrov pre decembrové úmrtia demonštrantov pri zásahoch bezpečnostných zložiek.

Útoky na policajtov, rabovanie, blokády

Vláda v pondelok vyjadrila ľútosť nad toľkými obeťami protestov. Minister obrany Jorge Chávez však uviedol, že demonštranti na policajtov hádzali aj molotovove koktejly a rabovali obchody a štátne úrady. 

Podľa denníka La República demonštranti zapálili aj dom poslanca za región Puno, ktorého obvinili, že „nerobí nič pre ich región“. Podľa Cháveza sa pri stretoch zranilo aj okolo 70 policajtov.

Zhorené auto na panamerickej diaľnici v Peru.
Zhorené auto na panamerickej diaľnici v Peru.Foto: TASR/AP

Pondelkové nepokoje sa odohrali v meste Juliaca neďaleko jazera Titicaca v regióne Puno. Demonštranti sa okrem iného snažili prevziať kontrolu nad letiskom neďaleko hraníc s Bolíviou, čo sa im podľa vlády nepodarilo, polícia im v tom zabránila.

Protesty od minulého týždňa hlásia aj z iných regiónov na juhu krajiny, napríklad v oblasti Ayacucho. Demonštranti blokujú na viacerých miestach cesty, čo spôsobuje aj problémy záchranným zložkám. Úrad ombudsmana informoval v pondelok o úmrtí deväťmesačného dieťaťa, ktoré zomrelo v sanitke cestou do nemocnice práve pre blokády.

Medzi 17 mŕtvymi z pondelka je aj 17-ročné dievča a niekoľko ďalších veľmi mladých ľudí. Niektoré z obetí majú strelné zranenia, uviedli miestne médiá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet