Na hlavný obsah

Po 25 rokoch skončil spor o pozemky, kde stojí U. S. Steel

Rozsudok je právoplatný.

Pozemky, na ktorých ležia oceliarne U .S. Steel, patria mestu Košice. Rozhodol o tom Najvyšší správny súd (NSS) SR. Definitívne tak ukončil 25-ročný spor medzi mestom a obcou Sokoľany v okrese Košice-okolie.

Sokoľany sa územia domáhali od roku 1997 na základe reštitučného zákona. V spore padlo už do 20 rozsudkov. Medzi nimi aj z Najvyššieho súdu a Ústavného súdu. Raz priznal súd pozemky Sokoľanom, inokedy mestu.

„Rozhodnutie Najvyššieho správneho súdu SR je založené na jednoznačne vyslovených právnych názoroch Ústavného súdu SR, a to v náleze z roku 2017 a v náleze z roku 2021,“ vysvetlil hovorca NSS SR Michal Hajtol.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ide zhruba o 700-hektárové sporné územie, na ktoré sa viažu príjmy z dane z nehnuteľností. Z oceliarní U. S. Steel tak odídu do mestského rozpočtu zhruba dva milióny eur ročne. „Išlo o jeden z najdlhších sporov medzi samosprávami,“ uviedol právny zástupca mesta Košice Ján Tokár.

Rozsudok je právoplatný. Rozhodnúť, teda zapísať pozemky, musí teraz katastrálny odbor okresného úradu. „Proti tomuto rozsudku opravný prostriedok nie je prístupný,“ dodal Hajtol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny