Na hlavný obsah

Po požiari počas silvestrovskej noci zostáva v Nitre bez vlastného ubytovania deväť ľudí

Zničil 10 a poškodil ďalších 15 bytov.

Po požiari počas silvestrovskej noci zostáva v Nitre bez vlastného ubytovania deväť ľudí
Požiar bytovky. Foto: RTVS

Po požiari počas silvestrovskej noci zostáva v Nitre bez možnosti vlastného ubytovania deväť ľudí. Útočiskom pre nich sa stali provizórne priestory vyčlenené mestom. Požiar zo silvestrovskej noci v Nitre zničil 10 a poškodil ďalších 15 bytov.

Jeho príčiny budú známe asi o tri týždne. Experti pracujú aj s verziou, že požiar spôsobila pyrotechnika či lampión šťastia.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

“Bolo vlastne úplne hrozné. Pozerali sme film s manželom a začala hučať siréna. Vravím si – no tak dúfam, že len skúšajú nejaký hasičský poplach. Otvorili sme vchodové dvere a pred nami bol štvormetrový plameň, šľahal zo strechy. Utekala som len zobrať dcéru. Všetko zostalo tam, utekali sme bez jednej plienky, bez všetkého,“ uviedla Simona, obyvateľka bytu v zhorenej budove.

Takto na silvestrovskú noc spomína Simona, ktorá s manželom a trojmesačnou dcérou našla útočisko u rodiny v trojizbovom byte. Zo zbierok sa im podarilo získať oblečenie či výbavu pre bábätko.

“Čakáme, čo nám dajú vedieť policajti, či môžeme prísť do bytu a pozrieť sa, čo tam zostalo, čo nezostalo a či niečo zachránime,“ dodala Simona.

Pomoc od rôznych organizácií

Počas silvestrovskej noci v Nitre o strechu nad hlavou aj osobné veci prišli desiatky ľudí. Pomoc im poskytujú rôzne organizácie.

“Boli tam prípady ľudí, ktorým zhoreli doma lieky a potrebovali ich zabezpečiť aspoň do času, kým budú mať predpísané nové lieky. Mali sme tam aj občana ktorému bolo treba zabezpečiť domáci oxygenátor, nakoľko ten jeho zhorel. Rodine, ktorá potrebuje nejaký byt, nehnuteľnosť, sa snažíme pomôcť aj v tomto kontexte,“ uviedol Andrej Barborka, riaditeľ Červeného kríža – Nitra, Topoľčany.

Možnosť ubytovania na stredoškolských internátoch ponúkol najnovšie aj samosprávny kraj. Náhradné bývanie si nateraz nenašli obyvatelia dvoch zhorených bytov, ktorých mesto hneď po požiari ubytovalo vo svojich priestoroch.

Vyšetrovanie príčin požiaru nateraz pokračuje. Policajný vyšetrovateľ už začal aj trestné stíhanie zatiaľ na neznámeho páchateľa. A to za poškodzovanie cudzej veci a všeobecné hrozenie, za čo hrozí sedem až 10 rokov väzenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny