Na hlavný obsah

Počet obetí ruského útoku na ukrajinské Dnipro stúpol na 40

Kremeľ odmietol zodpovednosť za útok.

Počet obetí ruského útoku na ukrajinské Dnipro stúpol na 40
Ukrajinskí hasiči nesú zranenú ženu z ruín obytnej budovy v ukrajinskom meste Dnipro. Foto: TASR/AP

Počet obetí sobotňajšieho (14. 1.) ruského raketového útoku na obytnú budovu v meste Dnipro na východe Ukrajiny stúpol na 35. Uviedol to v pondelok (16. 1.) šéf miestnej regionálnej správy Valentyn Rezničenko. Dodal, že osud ďalších 40 osôb zostáva nejasný.

„Záchranári vytiahli spod trosiek viacposchodového domu, ktorý zničila ruská raketa, niekoľko ďalších mŕtvych,“ povedal Rezničenko.

Podľa jeho slov sa podarilo zachrániť 39 ľudí a 75 osôb utrpelo zranenia, vrátane 14 detí. Dve deti útok neprežili. Rezničenko dodal, že pátranie po nezvestných pokračuje.

Ruská raketa zasiahla deväťposchodovú budovu so 16 vchodmi, v ktorej žilo približne 1 700 ľudí. Útoku úplne zničil 72 bytov a 230 ďalších poškodil.

Kremeľ odmieta zodpovednosť za útok

Kremeľ v pondelok poprel, že by ruské sily zaútočili na civilnú budovu v ukrajinskom meste Dnipro. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že za sobotňajší útok je zodpovedná ukrajinská protivzdušná obrana a protilietadlové rakety.

„Ruské ozbrojené sily neútočia na obytné budovy alebo zariadenia sociálnej infraštruktúry. Útočia na vojenské ciele. A to či už zjavné alebo maskované,“ povedal Peskov podľa agentúry TASS.

„Sami ste videli závery, ku ktorým dospeli niektorí ukrajinskí predstavitelia, ktorí sa domnievajú, že tragédia v Dnipri bola dôsledkom pôsobenia protilietadlových rakiet,“ dodal.

Raketa, ktorá zasiahla budovu, býva nepresná

Ukrajinská armáda predtým uviedla, že obytný dom v sobotu zasiahla raketa Ch-22. Strelu pôvodne vyvinuli v Sovietskom zväze na ničenie úderov amerických lietadlových lodí.

Vlani v júni dve z týchto rakiet okrem iného zasiahli nákupné centrum v Kremenčuku, pričom zabili viac ako dve desiatky ľudí a desiatky ďalších zranili.

Poradca ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč v sobotu večer uviedol, že raketu, ktorá následne dopadla na obytnú budovu v Dnipre, zostrelila ukrajinská protivzdušná obrana. Ukrajinská armáda to poprela s tým, že nemá zbrane na zostrelenie rakiet Ch-22.

Podľa CNN sú rakety Ch-22 notoricky nepresné. Podľa stránky sa v okruhu niekoľkých stoviek metrov od zničenej budovy nenachádzajú žiadne vojenské ani infraštruktúrne ciele.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet