Na hlavný obsah

Polícia a rezort obrany upozorňuje na hoax o plánovanej vojenskej mobilizácii

Takáto nepravdivá správa sa neobjavila prvýkrát.

Polícia a rezort obrany upozorňuje na hoax o plánovanej vojenskej mobilizácii
Na ilustračnej snímke vojak. Foto: RTVS

Na internete sa objavila správa o plánovanej vojenskej mobilizácii. Polícia aj rezort obrany upozorňuje, že ide o hoax. Falošná informácia, ktorá sa šíri, môže mať súvislosť s aktuálnou situáciou na Ukrajine.

Bádateľ je jeden z účtov na sociálnej sieti, ktoré zneužili na šírenie hoaxu o vymyslenej mobilizácii. Zverejnili na ňom materiál z Okresného úradu v Banskej Bystrici publikovaný na webe Ministerstva vnútra. V dokumente sa nachádza informácia o plánovanom cvičení.

To má preveriť plnenie úloh po vyhlásení vojnového stavu a nariadení mobilizácie ozbrojených síl.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Tak ako, stále si myslíte, že doterajšie správy o “možnej mobilizácii” na Slovensku sú len ničím nepodložené strašenie? Nezabudnite, že čas podať “Vyhlásenie o odopretí výkonu mimoriadnej služby” máte len do konca januára,“ uvádza účet.

„Je podozrivé aj to, že by sa niečo takéto vyhlásilo cez sociálnu sieť, že bude mobilizácia. Ja viem, že aj facebook sa stal trebárs aj hovorcom bývalého predsedu vlády, ale nie je to dobré. Jednoducho na takéto dôležité veci existujú legitímne nástroje, ktoré by sa mali z môjho pohľadu používať,“ uviedol Ondrej Macko, šéfredaktor portálu TOUCHIT.SK.

Takáto nepravdivá správa sa neobjavila prvýkrát. Napríklad už v minulosti dostali viacerí Slováci fiktívny povolávací rozkaz, že sa majú dostaviť na vojenský útvar v Kežmarku.

Organizujú sa dvakrát do roka

Rezort obrany vysvetľuje, že mobilizačné cvičenia sa organizujú dvakrát do roka a nemajú žiadny súvis s vojnou na Ukrajine. Preverujú obranyschopnosť štátu.

„Mobilizačné cvičenia nie sú žiadnou novinkou, pretože sa realizujú pravidelne už od roku 2009. Mobilizačné cvičenia na okresných úradoch sú vyslovene na úrovni administratívy. Úrady ich musia vykonávať pretože je povinnosťou štátu byť pripravený na každú krízovú situáciu,“ vysvetlila Martina Kovaľ Kakaščíková, hovorkyňa Ministerstva obrany SR.

Tohtoročné mobilizačné cvičenie, ktoré podľa ministerstva obrany skutočne organizuje Okresný úrad v Banskej Bystrici, sa plánuje na jeseň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko