Na hlavný obsah

Poľsko výrazne zvýši výdavky na obranu

Analytik tvrdí, že ostatné štáty Únie budú musieť reagovať.

Poľsko výrazne zvýši výdavky na obranu
Poľský premiér Mateusz Morawiecki. Foto: Twitter/Chancellery of the Prime Minister of Poland

Poľsko výrazne zvýši výdavky na obranu. Tento rok na ňu vyčlení štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP). Premiér Mateusz Morawiecki potvrdil, že to bude zrejme najvyššie percento prostriedkov pre armádu spomedzi všetkých krajín NATO.

Analytik to považuje za precedens, na ktorý budú musieť ostatné štáty Európskej únie reagovať aj v súvislosti so záväzkom Aliancie na zvýšenie výdavkov na obranu minimálne na dve percentá HDP.

Šéf Aliancie Jens Stoltenberg naznačil, že navýšenie nad dve percentá by mohli členské krajiny NATO schváliť na samite vo Vilniuse, nie všetky s tým však súhlasia. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Jana Balková.

Neexistuje silný štát bez silnej armády, no nikdy nebude silná armáda bez silného štátu a bez silných verejných financií. Morawiecki to povedal na návšteve vojakov z tzv. Železnej divízie na východe krajiny. Vojna na Ukrajine podľa neho ukázala, že Poľsko sa musí vyzbrojovať rýchlejšie.

„Tento rok práve preto vynaložíme bezprecedentné úsilie a na ozbrojené sily dáme štyri percentá HDP, čo by mohli byť vôbec najvyššie výdavky na armádu spomedzi všetkých členských krajín NATO,“ povedal Morawiecki.

Lukáš Dyčka z Pobaltskej akadémie obrany v najnovšom poľskom rozhodnutí vidí najmä odkaz domácim voličom. Výdavky na obranu podľa neho prinášajú politické body.

„Je lepšie obmenu robiť v dobe, keď si to spoločnosť praje a viac-menej ju to nebolí, než to robiť v situácii, keď proti tomu bude existovať veľká celospoločenská zhoda a priority môžu byť už niekde inde,“ priblížil Dyčka.

Nemá inú možnosť?

Podľa analytika však nie je jasné, či masívne konvenčné zbrojenie dostatočne odradí Moskvu od hrozieb Varšave. No dodáva, že Poľsko iné možnosti nemá. Vlani si napríklad objednala z USA 250 bojových tankov Abrams a uzavrela s Južnou Kóreou multimiliardový obchod na dodávku 400 bojových tankov a dvoch stoviek samohybných húfnic.

Poľské ozbrojené sily majú v súčasnosti 164 000 vojakov a chcú ich rozšíriť na štvrť milióna. Ak sa kontrakty naplnia, krajina bude mať navyše najmodernejšiu a najpočetnejšiu vojenskú výzbroj minimálne na východnom krídle NATO.

„Pomerne masívnu armádu so stovkami tankov a diel budú musieť do budúcna živiť, čo zhltne veľké množstvo rozpočtu. Na druhej strane to potom prináša Poľsku nezanedbateľnú výhodu v rokovaniach so štátmi, ako je napríklad Nemecko, ktoré za ním začnú kvantitatívne zaostávať,“ vysvetlil Dyčka.

Poľsko podľa analytika vysiela signál ostatným krajinám, aby zvyšovali výdavky na obranu podobne ako Varšava.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál