Na hlavný obsah

Premiér Heger stále nemá dostatok podpisov na novú parlamentnú väčšinu

Nedali mu ho zatiaľ ani Matovič s Gyimesim.

Premiér Heger stále nemá dostatok podpisov na novú parlamentnú väčšinu
Dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger. Foto: TASR

Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) stále nezískal 76 podpisov na to, aby našiel v Národnej rade SR novú väčšinu. Popoludní sa má stretnúť so šéfom SaS Richardom Sulíkom. Podpisy mu však nechcú dať ani poslanci hnutia Sme rodina, ktorí podporu podmieňujú predčasnými voľbami.

Heger musí hľadať podporu aj medzi nezaradenými poslancami. Viacerí bývalí koaličníci však avizujú, že vládu nepodporia. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Dzivý.

O zbere podpisov informoval premiér pred týždňom. Pôvodne chcel mať podpisy vyzbierané do konca týždňa. Stále však nezískal podporu všetkých poslancov hnutia OĽANO – konkrétne Gyorgyho Gyimesiho a lídra hnutia Igora Matoviča, ktorý sa chce podpísať ako posledný.

Hnutiu Sme rodina sa súčasná situácia veľmi nepozdáva. Dočasne poverený minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) preto tvrdí, že podpisy dodajú jedine vtedy, ak bude dohoda na predčasných voľbách.

„Myslíme si, že keď dvakrát v priebehu dvoch rokov vznikol taký konflikt medzi OĽANO a SaS, že to viedlo buď k zmene, alebo pádu vlády, tak najlepšie riešenie je, aby sa do konca januára parlament dohodol na termíne volieb,“ vysvetlil Krajniak.

Hlasy nezaradených

Heger si potrebuje získať na svoju stranu aj viacerých nezaradených poslancov, ktorí v priebehu volebného obdobia koalíciu opustili. Vládu však neplánuje podporiť napríklad Tomáš Valášek z Progresívneho Slovenska či Patrick Linhart, ktorý z klubu Sme rodina odišiel pred nedávnym hlasovaním o vyslovení dôvery.

Ďalší z odídencov Martin Borguľa zatiaľ nemá jasno. Tvrdí, že ho ešte nikto nekontaktoval. „Ale stále si myslím, že je to najlepšie možné riešenie v tejto dobe. Čo sa týka podpory novej 76-ky, som pripravený ju podporiť. Samozrejme, predtým chcem vidieť personálne zloženie vlády a podľa toho svoj podpis pripojím alebo nie,“ priblížil.

Cez víkend Heger aj Matovič pripustili, že sa ich cesty zrejme rozídu a teda, že predseda vlády spolu s ďalšími poslancami opustí hnutie OĽANO. Šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová tvrdí, že tak hrozí trieštenie hlasov od stredopravicových voličov.

„Spolupráca je mimoriadne dôležitá. Nemôže to vyzerať tak, že každý sa hrá na svojom piesočku, pretože nakoniec hrozí, že môže prepadnúť až 15 % hlasov demokratických voličov,“ zdôraznila ministerka investícií Remišová.

Narážala tým aj na novovznikajúcu stranu europoslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej, ktorá sa má volať Jablko. Situáciu s hľadaním novej parlamentnej väčšiny naďalej sledujeme.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál