Na hlavný obsah

Premiér: Snahy o vznik novej parlamentnej väčšiny považujem za uzavreté

V stredu chce začať rokovať o predčasných voľbách.

Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) považuje všetky snahy o vznik novej parlamentnej väčšiny (76 poslancov) za uzavreté. Podľa neho je na mieste diskusia o predčasných voľbách. V stredu (18. 1.) chce začať rokovať o ich termíne.

„Na zajtra pozvem zástupcov OĽANO, Za ľudí, Sme rodina a SaS na rokovanie o termíne predčasných volieb. Aktuálne sa ako najreálnejší javí jesenný termín,“ uviedol Heger.

Viac ako týždeň hľadal dočasne poverený premiér novú parlamentnú väčšinu, ktorá by ho v NR SR podporila. Kľúčové bolo preňho získanie podpisov najmä od poslancov strany SaS. Tá však v utorok (17. 1.) vyhlásila, že podporuje predčasné voľby v septembri ako kompromisné riešenie politickej krízy na Slovensku. Odmietla diskusiu o novej väčšine.

Svoje rozhodnutie argumentuje tým, že šéf kabinetu doteraz nezískal ani podporu všetkých vlastných poslancov, ani tých z hnutia Sme rodina. Hľadanie novej väčšiny označili za stratu času.

Kollár preferuje júnový termín volieb

Predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová uviedla, že predčasné voľby nepodporí. SaS označila za nepoužiteľného partnera s hlbokou stopou deštrukcie. Povedala, že Hegerovo úsilie vytvoriť novú parlamentnú väčšinu stroskotalo na Sulíkovi.

„Za predčasné voľby ako darček Ficovi a extrému hlasovať nebudeme. Zodpovednosť nech nesú tí, ktorí chaos, hádky a neustály konflikt tri roky živili. Strana Za ľudí takúto politiku nerobila a ani robiť nebude,“ napísala na facebooku.

Predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) ocenil, že strana SaS ja ochotná podporiť predčasné voľby. „Sedemdesiatšestku sme boli ochotní podporiť iba v prípade, že privedieme krajinu k predčasným voľbám. Podporujeme júnový termín volieb, ale sme ochotní podporiť aj kompromis, že by voľby boli v septembri,“ vyhlásil. Predčasné voľby konzultuje už aj s opozíciou.

Kollár priblížil, že skrátenie volebného obdobia by poslanci mali odhlasovať na parlamentnej schôdzi, ktorá začne 24. januára. Dodal, že vláda by mala byť schopná dovládnuť, ak sa poslanci dohodnú na termíne predčasných volieb. Ak nie, tak Kollár hovoril o úradníckej vláde. Tú by poslanci strany Sme rodina nepodporili.

Reagovala aj prezidentka

Na vyjadrenie dočasne povereného premiéra reagovala aj prezidentka SR Zuzana Čaputová. „Po dnešku je zrejmé, že snaha Eduarda Hegera o novú väčšinu v parlamente definitívne nenašla podporu. Všetko úsilie by teda malo smerovať k jedinému rozumnému riešeniu v tejto situácii. Preto trvám na tom, aby parlament do konca januára prijal rozhodnutia smerujúce k predčasným parlamentným voľbám. Ak sa tak nestane, som pripravená postupovať podľa svojich ústavných kompetencií,“ vyhlásila.

Na sociálnej sieti sa k aktuálnej politickej situácii vyjadril aj líder hnutia OĽANO Igor Matovič. Ten tvrdí, že Sulík má strach z toho, že si Heger s dočasne povereným ministrom obrany Jaroslavom Naďom (OĽANo) založia „stredoliberálnu stranu a tak by stranu profesionálneho povaľača vlád už málokto volil,“ napísal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko