Na hlavný obsah

SaS podporuje predčasné voľby v septembri

Diskusiu o novej parlamentnej väčšine odmieta.

SaS podporuje predčasné voľby v septembri
Poslanec a predseda SaS Richard Sulík. Foto: TASR

Strana SaS podporuje predčasné voľby v septembri ako kompromisné riešenie politickej krízy na Slovensku. Odmietla diskusiu o novej parlamentnej väčšine (76 poslancov), ktorú dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) hľadá už viac ako týždeň. Informoval o tom hovorca strany SaS Ondrej Šprlák.

Svoje rozhodnutie argumentuje tým, že šéf kabinetu doteraz nezískal ani podporu všetkých vlastných poslancov, ani tých z hnutia Sme rodina. Podľa predsedu strany Richard Sulíka doteraz nevedia, kto je ozajstným lídrom OĽANO, a či vôbec Heger v strane zostane.

„Seriózna diskusia nemá zmysel tiež preto, že jednotná nie je ani samotná koalícia. Je to práve Sme rodina s Borisom Kollárom, ktorí odmietajú podporiť novú 76-ku. V takejto absurdnej situácii sa preto Heger v prvom rade musí obrátiť na Igora Matoviča a vlastných partnerov, ktorí mu podkopávajú nohy,“ povedal Sulík.

Hľadanie novej väčšiny označili za stratu času. Navyše, podporiť by ju musela ešte aj prezidentka Zuzana Čaputová. Tá ešte v decembri po páde vlády povedala, aby sa politici dohodli na termíne predčasných volieb do konca januára.

„Diskusia o predčasných voľbách je v tejto situácii absolútne legitímna. Podpora 76-ky s tými istými ľuďmi a Igorom Matovičom ako šéfom OĽANO je len a len podceňovanie schopnosti občanov správne sa rozhodnúť,“ doplnil podpredseda SaS a exminister školstva Branislav Gröhling.

Predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová v reakcii uviedla, že predčasné voľby nepodporí. SaS označila za nepoužiteľného partnera s hlbokou stopou deštrukcie. Povedala, že Hegerovo úsilie vytvoriť novú parlamentnú väčšinu stroskotalo na Sulíkovi.

„Za predčasné voľby ako darček Ficovi a extrému hlasovať nebudeme. Zodpovednosť nech nesú tí, ktorí chaos, hádky a neustály konflikt tri roky živili. Strana Za ľudí takúto politiku nerobila a ani robiť nebude,“ napísala na facebooku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko