Na hlavný obsah

Prešov pri rekonštrukcii zimného štadióna porušil zákon

Osvetlenie sa vymenilo bez súťaže.

Prešov pri rekonštrukcii zimného štadióna porušil zákon
Zimný štadión v Prešove. Foto: RTVS

Prešovská radnica priznala pochybenia pri rekonštrukcii zimného štadióna. Pred rokom zistil porušenia zákona Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). Kým predchádzajúce vedenie mesta so závermi nesúhlasilo a podalo odvolanie, súčasný primátor ho stiahol. Hovorí, že mestu hrozili závažnejšie zistenia.

Do opravy sa radnica musela pustiť pre zlú statiku štadióna. S firmou potom podpísala dodatky na práce naviac. Kým napríklad sedačky, ktoré mesto v prvej etape nedalo vymeniť, boli súčasťou súťaže, osvetlenie už vymenilo bez súťaže.

„Postup radnice sme vnímali ako protizákonný a podal som podnet Úradu pre verejné obstarávanie,“ skonštatoval prešovský mestský poslanec Martin Eštočák.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Postup síce možno nebol ideálny, ale na druhej strane si treba uvedomiť, bol tam stres, bol tam tlak verejnosti, odhalili sa nové záležitosti,“ podotkol predseda komisie pre územný plán a výstavbu Prešova Rastislav Mochnacký.

Na postup radnice si pred rokom posvietil ÚVO a skonštatoval porušenie zákona. Vyhlásil, že kontrolovaný nepreukázal oprávnenosť takto vykonaných zmien, pričom uvedené porušenie zákona o verejnom obstarávaní malo vplyv na výsledok verejného obstarávania.

Odvolanie bývalého vedenia stiahli

Mesto sa voči rozhodnutiu úradu odvolalo. Konečné slovo mala mať Rada úradu. Nový primátor však odvolanie napokon stiahol.

„Nám prišlo oznámenie, že pri preverovaní odvolania sa voči rozhodnutiu UVO našli ďalšie pochybenia, závažné, a teda sme vzali odvolanie späť. Značná časť, takmer polovica stavby, sa nerealizovala a namiesto toho sa realizovali iné stavebné veci,“ povedal primátor Prešova František Oľha.

Primátor hovorí o zodpovednosti svojej predchodkyne vo funkcii, ktorá dodatky s firmou podpísala. Bývalá primátorka v písomnej odpovedi uznala, že podpisom dodatkov za ne prevzala aj zodpovednosť. O výške pokuty zatiaľ ÚVO nerozhodol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny