Na hlavný obsah

Prezidentka napadne znenie paragrafu 363 na ústavnom súde

Začne konanie o súlade paragrafu s ústavou a dohovormi.

Prezidentka napadne znenie paragrafu 363 na ústavnom súde
Prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová napadne znenie paragrafu 363. Začiatkom budúceho týždňa plánuje podať na Ústavný súd SR návrh začatie konania o súlade paragrafu s ústavou a medzinárodnými dohovormi. Informoval o tom v piatok (20. 1.) hovorca prezidentky Martin Strižinec.

„Som presvedčená, že terajšie znenie paragrafu 363 a právomoci, ktorými na jeho základe disponuje generálny prokurátor, zasahujú neprimerane do nezávislosti súdnej moci, ale tiež neprispievajú k budovaniu dôvery v justíciu,“ skonštatovala hlava štátu.

Podľa Čaputovej samotná skutočnosť, že takýto závažný nástroj, proti ktorému neexistuje opravný prostriedok a jeho používanie generálnym prokurátorom vzbudzuje polemiku v celej spoločnosti, je dostatočným dôvodom na zmenu alebo spresnenie zodpovedajúcej úpravy Trestného poriadku.

Svoje kompetencie sa rozhodla využiť z dôvodu, že sa „v uplynulom období nenašla politická vôľa na zmenu legislatívy.“

Prezidentka sa domnieva, že súčasná úprava paragrafu 363 okrem už spomínaného zásahu do nezávislosti súdnej moci, a teda porušenia princípu deľby v neprospech moci súdnej, neguje právo občanov na preskúmanie rozhodnutia o základných právach a slobodách, porušuje právo obetí na účinné vyšetrenie trestného činu, či právo na súdnu ochranu.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka 20. januára zrušil podľa paragrafu 363 stíhanie poslanca Martina Borguľu. Rozhodol tak pre predčasnosť rozhodnutia orgánov prípravného konania. Mali rozhodnúť bez toho, aby sa splnili podmienky na vznesenie obvinenia. Žilinkovo konanie kritizovali štátny predstavitelia vrátane premiéra Eduarda Hegera (OĽANO).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko