Na hlavný obsah

Žilinka podľa paragrafu 363 zrušil trestné stíhanie poslanca Borguľu

Vzniesli podľa neho obvinenie bez toho, aby na to boli splnené podmienky.

Žilinka podľa paragrafu 363 zrušil trestné stíhanie poslanca Borguľu
Generálny prokurátor Maroš Žilinka. Foto: YouTube/TASRTV

Generálny prokurátor Maroš Žilinka v piatok (20. 1.) zrušil podľa paragrafu 363 stíhanie poslanca Martina Borguľu. Rozhodnutie uverejnia v anonymizovanej podobe na stránke Generálnej prokuratúry.

Rozhodol tak pre predčasnosť rozhodnutia orgánov prípravného konania. Mali rozhodnúť bez toho, aby sa splnili podmienky na vznesenie obvinenia.

„Osoba obvineného inžiniera M. B. bola pôvodne v tomto konaní v procesnom postavení poškodeného v rámci trestného činu vydierania. Neskôr sa rozhodnutí orgánov činným v trestnom konaní stal obvineným,“ priblížil Žilinka.

 „Skutok, ktorý je uvedený v uznesení obvinenia, neobsahuje fakty, ktoré zamedzia zameniteľnosti skutku, opis skutku a trestné stíhanie sa neopieralo o náležité zistenia skutkového stavu v nevyhnutnej miere potrebnej na vznesenie obvinenia,“ doplnil.

Podľa jeho slov neboli vôbec verifikované okolnosti, ktoré sa týkali dôvodov, pre ktoré došlo k obvineniu. Žilinka tak konštatoval nenaplnenie objektívnej stránky trestného činu podplácania. „A teda skutok, ku ktorému došlo, nie je možné kvalifikovať ako trestný čin podplácania,“ dodal.

Upozornil zároveň na povrchnosť orgánov činných v trestnom konaní v prípravnom konaní, dokumentoval to na nesprávnom označení spoločnosti vystupujúcej v kauze. Rozhodnutie bude v anonymizovanej podobe zverejnené na webe Generálnej prokuratúry (GP) SR.

Poslanca Národnej rady SR Martina Borguľu na jar 2022 obvinili z podplácania, ako jednu zo skupiny osôb. Voči vzneseniu obvinenia podal sťažnosť, špeciálny prokurátor Daniel Lipšic ju však zamietol. Poslanec sa bránil tým, že v celej kauze vystupoval ako poškodený a čelil vydieraniu.

Heger považuje jeho zvolenie za chybu

„Zvolenie Maroša Žilinku za generálneho prokurátora bola najväčšia chyba tejto koalície.“ Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) to uviedol na sociálnej sieti. Urobil tak po Žilinkovej tlačovej konferencii.

Žilinku zvolili za kandidáta na generálneho prokurátora v decembri 2020. Vo voľbe ho podporilo 132 poslancov zo 147 prítomných. Viacerí koaliční poslanci ho dlhodobo kritizujú.

SaS: Paragraf 363 musíme zrušiť

SaS považuje použitie paragrafu 363 pre poslanca Sme rodina Martina Borguľu za ďalšie politické rozhodnutie Maroša Žilinku. Strana to uviedla ako reakciu na rozhodnutie generálneho prokurátora.

„Zrušenie obvinenia pre poslanca Borguľu je jasným dôkazom, prečo sa Sme rodina tak vehementne bránila zrušiť paragraf 363. Navyše, bola to práve Sme rodina, ktorá Maroša Žilinku navrhla do funkcie generálneho prokurátora,“ uviedol poslanec NR SR za SaS Alojz Baránik.

Žilinka podľa neho jednoznačne nekoná slobodne a je v konflikte záujmov. Podľa neho sa stavia na úroveň sudcov a zasahuje do ich domény.

„Namiesto toho, aby súd rozhodol o vine alebo nevine poslanca, Žilinka opäť nebezpečne a neakceptovateľne zasiahol do spravodlivého procesu. Aj z toho dôvodu je správne paragraf 363 zrušiť,“ uzavrel

Poslankyňa SaS Mária Kolíková si myslí, že prokuratúra musí byť vystavená zodpovednosti a verejnej kontrole. Podľa nej je potrebné k tomu zaviesť zmeny v ústave, zákonoch a zmeniť paragraf 363.

„Prípad Borguľa aj z tých málo zverejnených informácií ukazuje, ako je kľúčové, aby takéto prípady boli riadne vysvetlené verejnosti a neostala pachuť, že rovnosť pred zákonom neexistuje. Súčasne sa javí, že prokuratúra vystupuje v niektorých kľúčových prípadoch boja proti korupcii ako súd  a nie ako zástupca štátu na strane obžaloby,“ dodala.

Doplnila, že prokuratúra nie je súd a nemá postavenie toho, kto rozhoduje o vine a nevine. Úlohou prokuratúry je podľa Kolíkovej postaviť páchateľov trestných činov pred súd.

Za ľudí: Žilinku navrhli Sme rodina

Strana Za ľudí pripomenula, že Žilinku nevolila. Už vtedy boli podľa nej indície, že funkciu nebude vykonávať nestranne, objektívne a bez politických tlakov.

„Naše obavy, ako aj obavy odbornej verejnosti sa potvrdili,“ vyhlásila šéfka strany Veronika Remišová. Dodala, že Žilinku do funkcie navrhlo hnutie Sme rodina.

„O to citlivejšie je, ak paragraf 363 použije práve na oslobodenie poslanca Borguľu z hnutia Sme rodina,“ uviedla. Je podľa nej jasné, že exkluzivitu zrušených obvinení si vďaka tomuto paragrafu užívajú viacerí nominanti Sme rodina a „starého a nového Smeru“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko