Na hlavný obsah

Prezidentka Peru sa ospravedlnila za smrť desiatok ľudí, odstúpiť sa nechystá

Posledné týždne sa nesú v znamení protivládnych protestov.

Prezidentka Peru sa ospravedlnila za smrť desiatok ľudí, odstúpiť sa nechystá
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Peruánska prezidentka Dina Boluarteová sa v prejave k národu ospravedlnila za smrť desiatok ľudí pri protivládnych protestoch v posledných týždňoch. Ale vyhlásila, že odstúpiť nehodlá, uviedla agentúra Reuters.

Boluarteová tiež prijala rezignáciu ministra vnútra Víctora Rojasa, ktorého nahradil policajný generál vo výslužbe Vicente Romero. Odstupujúceho ministra vnútra ostro kritizovali za to, že sa polícia dopúšťa prehnaného použitia sily proti demonštrantom, uviedla agentúra AFP.

Agentúra pripomenula, že Romero už pôsobil ako minister vnútra v roku 2018 za prezidenta Pedra Pabla Kuczynského.

Nepokoje v Peru vypukli po tom, ako parlament v polovici decembra odvolal prezidenta Pedra Castilla, ktorý oznámil úmysel zákonodarný snem rozpustiť. Vo funkcii ho nahradila viceprezidentka Dina Boluarteová, ktorej rezignáciu protestujúci požadujú.

Vyšetrovanie úmrtí

Pri protestoch prišlo pri stretoch s políciou o život 41 demonštrantov a jeden policajt, uviedla v piatok (13. 1.) peruánska generálna prokuratúra, ktorá začala niektoré úmrtia vyšetrovať. Ďalších sedem ľudí zomrelo pri incidentoch súvisiacich s protestmi.

Generálna prokuratúra tiež uviedla, že počas protestov sa zranilo 365 civilistov a 176 príslušníkov bezpečnostných síl. Zadržali 329 ľudí. Prokuratúra oznámila, že začalo 11 rôznych vyšetrovaní, ktorých cieľom je určiť zodpovednosť za úmrtia pri demonštráciách.

Tento týždeň úrady oznámili predbežné vyšetrovanie prezidentky Boluarteovej, premiéra Alberta Otárolu a ministrov obrany a vnútra pre podozrenie z genocídy, usmrtenia a vážnych zranení.

Na prešetrenie úmrtia a použitie sily zo strany bezpečnostných zložiek vyzvali Peru aj organizácie zo zahraničia, napríklad Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva či Amnesty International.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet