Na hlavný obsah

Prezidentka si v Nemecku prevzala ocenenie

S nemeckým prezidentom sa zhodli na dôležitosti spolupráce.

Spolupráca medzi Slovenskom a Nemeckom v oblasti bezpečnosti je veľmi dôležitá. Povedala to prezidentka Zuzana Čaputová počas návštevy Berlína. S nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom sa zhodli v tom, že obe krajiny sú významnými partnermi.

„Hovorili sme o nemeckej spolupráci v Slovenskej republike. Máme tu patrioty, bolo by dobré, ak by zostali čo najdlhšie. Pán prezident je otvorený takejto pomoci a ponuke, lebo je to dôležitý signál o našej spolupráci,“ povedala prezidentka.

Zdôraznila, že Nemecko je pre Slovensko významným ekonomickým partnerom a spojencom. Na Slovensku je totiž asi 600 nemeckých firiem. „Na Slovensku v tých firmách pracuje 150 000 ľudí,“ priblížil veľvyslanec SR v Nemecku Marián Jakubócy.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Spolupráca oboch krajín trvá už 30 rokov. Práve Nemecko bolo prvou krajinou, ktorá diplomaticky uznala SR hneď po jej vzniku.

„Je to silný hráč v rámci Európskej únie. Myslím si, že dobré vzťahy, či už na osobnej úrovni s jednotlivými predstaviteľmi tohto štátu, alebo na úrovni biznisu kultúry medzi občanmi, sú veľmi dôležité,“ dodala prezidentka.

Prezidentka si prevzala aj Schwarzkopfovu európsku cenu. Dostala ju za odvahu postaviť sa organizovanému zločinu, za práva menšín a najmä Rómov a za ekologicky udržateľnú budúcnosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko