Na hlavný obsah

Nemecko zrejme Poľsku schváli export tankov Leopard na Ukrajinu

Píše o tom agentúra Bloomberg.

Nemecký tank Leopard 2.
Nemecký tank Leopard 2.Foto: TASR/AP

Nemecká vláda by mala už v stredu (25. 1.) schváliť žiadosť Poľska o reexport svojich tankov Leopard 2 na Ukrajinu. Informovala o tom v utorok (24. 1.) agentúra Bloomberg s odvolaním sa na osoby oboznámené s touto záležitosťou, ktoré si neželali byť menované.

Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak v utorok oznámil, že Poľsko požiadalo Nemecko o súhlas s poskytnutím 14 tankov Leopard 2 Ukrajine. Hovorca nemeckej vlády v tejto súvislosti povedal, že Berlín „urgentne“ posúdi žiadosť Varšavy.

Bloomberg pripomína, že nemecké zákony umožňujú reexport vojenského vybavenia vyrobeného v Nemecku len so súhlasom Berlína. Znamená to, že stovky tankov Leopard v Európe sa môžu na Ukrajinu dodať iba v prípade, že to povolí Nemecko.

Poľsko už niekoľko týždňov tlačí na Nemecko, aby prehodnotilo svoj opatrný prístup vo veci dodania tankov. Poľský premiér Mateusz Morawiecki v utorok povedal, že od Berlína čaká „okamžité“ schválenie svojej žiadosti.

Americkí i európski predstavitelia kritizujú nemeckého kancelára Olafa Scholza za jeho pomalé rozhodovanie v tejto záležitosti. Žiadajú väčšiu asertivitu po tom, čo Berlín výrazne zmenil svoju bezpečnostnú politiku.

Scholz však v rozhovore pre Bloomberg minulý týždeň zdôraznil, že Nemecko nechce konať osve v otázke poskytnutia nových druhov ťažkých zbraní na Ukrajinu a žiada koordinovaný prístup. Obáva sa totiž, že tieto kroky by mohli vyprovokovať eskaláciu konfliktu zo strany Moskvy.

Nemecká zbrojárska spoločnosť Rheinmetall by mohla dodať Ukrajine 139 tankov Leopard 2, ak o to Kyjev požiada, povedal jej hovorca denníkom mediálnej skupiny RND.

Aj samotné Nemecko?

O tom, že Nemecko pošle Ukrajine tanky Leopard 2 a povolí to aj spojencom, akým je napríklad aj Poľsko, informoval tiež server spravodajského magazínu Spiegel. Ku kroku sa podľa serveru Scholz odhodlal po mesiacoch zvyšujúceho sa tlaku zo strany koaličných partnerov i zahraničných spojencov a konzultáciách s USA.

„Rozhodnutie padlo: Nemecko dodá Ukrajine tanky typu Leopard 2,“ píše Spiegel, podľa ktorého pôjde najmenej o rotu tankov. V jednej rote je zvyčajne 14 tankov. Berlín prvú skupinu leopardov dodá zo zásob Bundeswehru, v strednodobom horizonte by niektoré tanky mohol dodať aj zbrojársky priemysel.

Denník The Wall Street Journal v utorok s odvolaním sa na nemenovaných predstaviteľov americkej vlády napísal, že Washington sa prikláňa k dodávke svojich tankov Abrams Ukrajine.

Podľa denníka bude oznámenie o poskytnutí amerických tankov súčasťou širšej diplomatickej dohody práve s Berlínom, ktorá umožní dodávky tankov Leopard z nemeckých zásob a od ostatných európskych krajín.

Kyjev o tanky Leopard žiadal opakovane, pretože dúfa, že jej jeden z najpoužívanejších západných tankov pomôže prelomiť ruské línie a dobyť späť Rusmi okupované územia.

Kyjev správu privítal

Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak dodávky moderných strojov privítal podľa agentúry Reuters slovami, že sa „niekoľko stoviek tankov v rukách našich tankistov“ stane „údernou päsťou demokracie proti autokracii“.

Zmenu berlínskeho postoja víta aj najväčšia opozičná strana Kresťanskodemokratická únia (CDU). Jej šéf Friedrich Merz rozhodnutie považuje za správne, aj keď podľa neho kancelár príliš dlho váhal.

Podobne sa vyjadrila šéfka výboru Spolkového snemu pre obranu Márie-Agnes Stracková-Zimmermannová z koaličnej FDP. „Rozhodovanie bolo ťažké, trvalo príliš dlho, ale nakoniec bolo nevyhnutné,“ povedala agentúre DPA, ktorej zdroje nemecký obrat tiež potvrdzujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet