Na hlavný obsah

Pri židovskej osade na Západnom brehu Jordánu stráž zastrelila Palestínčana

Ozbrojený muž sa chcel dostať do areálu.

Pri židovskej osade na Západnom brehu Jordánu stráž zastrelila Palestínčana
Na ilustračnej snímke izraelská vojačka. Foto: TASR/AP

Ochranka židovskej osady na Západnom brehu Jordánu zastrelila jedného ozbrojeného Palestínčana. Uviedla to izraelská armáda. O úmrtí 18-ročného palestínskeho muža informovalo tiež palestínske ministerstvo zdravotníctva.

Izraelská armáda oznámila, že na Golanských výšinách zastrelila jedného ozbrojenca zo Sýrie. Podľa agentúry AP v nedeľu (29. 1.) tiež zomrel jeden človek zranený počas štvrtkového (26. 1.) zásahu izraelskej armády. Počet obetí tejto operácie tak vzrástol na desať.

Podľa vyhlásenia armády ochranka osady pri meste Nábulus v noci na nedeľu (29. 1.) zastrelila ozbrojeného muža, ktorý sa chcel dostať do areálu. Podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva išlo o 18-ročného Palestínčana, ktorého zabila „izraelská okupácia“. Medzi obyvateľmi osady nie sú žiadni zranení.

Palestínske médiá tiež informujú o rade útokov na Západnom brehu Jordánu, ktoré pripisujú izraelským osadníkom. Neďaleko Ramalláhu podpaľači zapálili jeden voz a dom. Podľa palestínskej agentúry WAFA osadníci kameňmi zničili vyše stovku vozidiel a dve desiatky obchodov.

Zapečatenie domu v Jeruzaleme

Izraelská armáda začala v nedeľu so zapečatením domu vo východnom Jeruzaleme, kde žil muž, ktorý spáchal piatkový (27. 1.) útok na veriacich v synagóge. Na videu zverejnenom políciou je vidieť, ako ženisti pripevňujú na okná a dvere železné pásy. V nedeľu v noci to nariadila izraelská vláda, ktorá chce nechať objekt zbúrať.

Armáda tiež informovala o zásahu v nárazníkovom pásme na okupovaných Golanských výšinách, počas ktorého zastrelila jedného ozbrojenca, ktorý chcel prekročiť hranicu zo Sýrie. Ďalší muž ušiel späť na sýrske územie. Podľa armády vojaci dodržali štandardné postupy. Podobné dva incidenty sa stali aj v decembri, píše server Times of Israel.

Napätie medzi Izraelom a Palestínčanmi tento týždeň výrazne vzrástlo po štvrtkovej (26. 1.) operácii izraelskej armády na Západnom brehu Jordánu, pri ktorej zahynulo deväť Palestínčanov, a po piatkovom útoku palestínskeho strelca na synagógu v Jeruzaleme, pri ktorom zahynulo sedem veriacich.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet