Na hlavný obsah

Prípad zmiznutia Emanuely Orlandiovej opäť otvoria po takmer 40 rokoch

Médiá tvrdia, že podnetom je aj nový dokumentárny seriál.

Prípad zmiznutia Emanuely Orlandiovej opäť otvoria po takmer 40 rokoch
Na archívnej snímke ľudia držia fotografie zmiznutého dievčaťa Emanuely Orlandiovej na Námestí sv. Petra vo Vatikáne. Foto: TASR/AP

Vatikánska justícia po takmer 40 rokoch opäť otvorí prípad zmiznutia vtedy 15-ročnej Emanuely Orlandiovej. Iniciátorom je prokurátor vatikánskeho tribunálu.

Hoci podľa Svätej stolice reaguje na podnety Emanuelinho brata Pietra, médiá tvrdia, že dôvodom je aj nový dokumentárny seriál. Emanuelino zmiznutie totiž označujú za jedno z najväčších vatikánskych tajomstiev.

Niektorí talianski poslanci po odvysielaní dokumentu vyzvali na ustanovenie parlamentnej vyšetrovacej komisie. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Jana Balková.

Viacero nepotvrdených teórií

Len nedávno zverejnila známa americká streamovacia služba dokumentárnu sériu o Emanuele Orlandiovej.

Pätnásťročné dievča zmizlo v jedno letné popoludnie v roku 1983, keď z Vatikánu, kde bývalo s rodinou, odišlo na hodiny flauty do Ríma.

Emanuelino vatikánske občianstvo tak umocnilo záujem médií o prípad. A ešte viac keď sa za ňu vtedajší pápež Ján Pavol II. prihovoril z balkóna na svätopeterskom námestí.

Fotografia vtedy 15-ročnej talianskej tínedžerky Emanuely Orlandiovej, ktorá je nezvestná od 22. júna 1983.
Fotografia vtedy 15-ročnej talianskej tínedžerky Emanuely Orlandiovej, ktorá je nezvestná od 22. júna 1983.Foto: TASR/AP

V súvislosti s prípadom sa objavilo viacero nepotvrdených teórií. Od sprisahania voči pontifikovi, cez snahu o pád Železnej opony, či finančný škandál, do ktorého bola zapletená vatikánska banka, až po spojitosť s rímskym podsvetím a obchodovaním s bielym mäsom.

Emanuelin brat Pietro pre taliansku spravodajskú televíziu Sky TG24 v súvislosti obnovením vyšetrovania povedal, že chce zostať opatrný. „Síce to nie je otvorenie vyšetrovania, ale je to po prvý raz, keď Vatikán oficiálne otvoril otázku únosu Emanuely. Vnímam to ako pozitívnu správu,“ uviedol.

Kritika Svätej stolice

Rodina Orlandiovcov už v minulosti kritizovala Svätú stolicu za nezverejňovanie informácií či nedostatočnú spoluprácu na objasnení prípadu. Podľa Pietra Orlandiho sa teraz zrejme ukázalo, že aj vo Vatikáne má niekto svedomie.

„Vždy som bol presvedčený, že vo Vatikáne sú ľudia, ktorí presne vedia, čo sa stalo. Ak je naozaj vôľa veci objasniť, myslím si, že by to nemuselo trvať dlho,“ dodal.

Vatikánski funkcionári by podľa talianskych médií mali opäť preskúmať doterajšie informácie aj málo overené hypotézy.

Dokument americkej streamovacej služby navyše zverejnil nové svedectvo Emanuelinej priateľky o tom, že týždeň pred zmiznutím jej povedala o vysokopostavenom vatikánskom duchovnom, ktorý jej robil sexuálne návrhy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál