Na hlavný obsah

Putin nariadil zastaviť paľbu na Ukrajine počas pravoslávnych Vianoc

Prímerie má platiť od 6. do 7. januára.

Putin nariadil zastaviť paľbu na Ukrajine počas pravoslávnych Vianoc
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil ruskému ministrovi obrany Sergejovi Šojguovi, aby zastavil paľbu pozdĺž frontovej línie na Ukrajine počas pravoslávnych Vianoc. Uviedol to podľa agentúry Reuters vo štvrtok (5. 1.) Kremeľ.

Ruské jednotky musia zastaviť paľbu na 36 hodín od 12.00 h v piatok (6. 1) do sobotnej polnoci (7. 1.). Mnohí pravoslávni kresťania, vrátane tých, ktorí žijú v Rusku a na Ukrajine, oslavujú Vianoce práve 6. a 7. januára.

„Berúc do úvahy výzvu Jeho svätosti patriarchu ruskej pravoslávnej cirkvi Kirilla nariaďujem ministrovi obrany Ruskej federácie, aby od 12.00 h (10.00 h SEČ) 6. januára 2023 do 24.00 h 7. januára 2023 zaviedol prímerie pozdĺž celej kontaktnej línie,“ uviedol Kremeľ vo vyhlásení.

K dočasnému prímeriu vyzval v predvečer sviatku moskovský patriarcha Kirill, ktorý stojí na čele ruskej pravoslávnej cirkvi, aby sa veriaci mohli zúčastniť sviatočných bohoslužieb. Putina o vyhlásenie jednostranného prímeria vo štvrtok požiadal aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

„Vzhľadom na to, že v oblastiach bojov žije veľký počet pravoslávnych občanov, vyzývame ukrajinskú stranu, aby vyhlásila prímerie a umožnila im účasť na bohoslužbách na Štedrý deň a tiež v Deň narodenia Krista,“ uviedol podľa internetovej stránky Kremľa Putin.

Reakcia Podoľaka

Kyjev na oznámenie Kremľa zatiaľ nereagoval. Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak už skôr výzvu patriarchu odmietol ako cynickú pascu.

Rusko musí opustiť okupované územia, jedine tak bude mať „dočasné prímerie“, uviedol na twitteri poradca ukrajinského prezidenta. Pokrytectvo si nechajte pre seba, odkázal ukrajinský činiteľ do Moskvy.

„Po prvé: Ukrajina neútočí na cudzie územie a nezabíja civilistov. Tak ako to robí Ruská federácia. Ukrajina ničí na svojom území iba príslušníkov okupačnej armády,“napísal v zjavnej reakcii na twitteri Podoľak.

„Po druhé: Ruská federácia musí opustiť okupované územia – jedine tak bude mať ‚dočasné prímerie‘. Pokrytectvo si nechajte pre seba,“ dodal poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie.

Moskovský patriarcha Kirill aktívne podporuje prezidenta Putina a jeho vojnu proti Ukrajine.

Ruská pravoslávna cirkev, žehnajúca militarizáciu Ruska a vraždenie a genocídu Ukrajincov, nie je žiadna autorita, ale propagandista vojny. Jej návrh nie je ničím iným, ako súčasťou propagandy a cynickou pascou, reagoval na patriarchov návrh Podoľak.

Peskov vyjadril pochybnosti

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov podľa agentúry Reuters vyjadril pochybnosti o tom, že Podoljakovo odmietnutie ruského prímeria odráža názor ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. „Je pre nás ťažké posúdiť, či Podoľakovo stanovisko odráža názor ukrajinského prezidenta,“ uviedol Peskov. Zelenskyj sa zatiaľ nevyjadril.

Podobne ako Podoljak reagovali aj niektorí ďalší ukrajinskí činitelia. Minister zahraničia Dmytro Kuleba na twitteri napísal, že ruské „jednostranné prímerie“ nemožno brať vážne.

„Prezident Zelenskyj navrhol jasný mierový vzorec o desiatich krokoch. Rusko ho ignoruje a namiesto toho na Štedrý deň ostreľovalo Cherson, podniklo rozsiahle útoky pomocou rakiet a dronov na Nový rok,“ uviedol šéf ukrajinskej diplomacie. Pri ruskom útoku 24. decembra v Chersone podľa Kyjeva zahynulo niekoľko ľudí.

„Prímerie? Klamstvá, pokrytectvo,“ napísal na twitteri tajomník ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov.

Putinovo prímerie zrejme čelí výzvam aj na ruskej strane, upozornila agentúra Reuters. „O žiadnom prímerí nemôže byť ani reč,“ napísal podľa nej na telegrame vodca proruských separatistov v ukrajinskej Doneckej oblasti Denis Pušilin.

Putinov rozkaz sa podľa neho vraj týka iba zastavenia útočných operácií. „Neznamená to, že nebudeme reagovať na provokácie nepriateľa. Alebo dáme v tento sviatočný čas nepriateľovi šancu, aby na línii dotyku zlepšil svoje pozície,“uviedol Pušilin.

Reakcia nemeckej ministerky zahraničia

Ruský prezident o mier zrejme nestojí, keď chce po krátkom prerušení bojov počas pravoslávnych Vianoc vo vojne na Ukrajine pokračovať. Vo štvrtok to na twitteri uviedla nemecká ministerka zahraničia Annalena Baerbocková, podľa ktorej Putinova ponuka dočasného prímeria bezpečnosť nezabezpečí.

„Ak by Putin chcel mier, stiahol by vojakov domov, a tak by bolo po vojne. Evidentne chce ale po krátkom prerušení vo vojne pokračovať,“ uviedla Baerbocková.

„Takzvané zastavenie paľby ľuďom, ktorí pod ruskou okupáciou žijú v každodennom strachu, neprinesie slobodu ani bezpečnosť. Preto budeme Ukrajincov ďalej podporovať, aby mohli opäť žiť v mieri a sebaurčení,“ dodala.

Reakcia Bidena

Prezident USA Joe Biden vo štvrtok povedal, že ruský líder Vladimir Putin sa vyhlásením 36-hodinového prímeria na Ukrajine počas pravoslávnych Vianoc „snaží získať trochu kyslíka“. Správu priniesol portál britského denníka The Guardian.

Biden na otázku o nariadení prímeria Putinom na Ukrajine od piatkového poludnia novinárom odpovedal: „Nemám chuť reagovať na nič, čo Putin hovorí. Pokladám to za zaujímavé. Bol ochotný 25. decembra a na Nový rok bombardovať nemocnice a materské škôlky a kostoly.“ Americký prezident dodal: „Myslím si, že sa pokúša získať trochu kyslíka.“

OSN víta dočasné prímerie

Organizácia Spojených národov vo štvrtok privítala rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina nariadiť dočasné prímerie vo vojne na Ukrajine počas pravoslávnych Vianoc. Uviedol to hovorca generálneho tajomníka OSN Stéphane Dujarric, informovala o tom správa americkej televízie CNN.

Dujarric na tlačovej konferencii povedal, že OSN víta akékoľvek snahy na ukončenie konfliktu. Zároveň však vyzval na úplne ukončenie bojov a spravodlivý mier v súlade s Chartou OSN a medzinárodným právom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet