Na hlavný obsah

Odborníci očakávajú ďalšiu ruskú mobilizáciu a pokračovanie ukrajinskej ofenzívy

Aké sú ďalšie prognózy konfliktu na Ukrajine?

Odborníci očakávajú ďalšiu ruskú mobilizáciu a pokračovanie ukrajinskej ofenzívy
Archívna snímka ukrajinského vojaka, ktorý odstreľuje raketu. Foto: TASR/AP

Rok 2023 bude rokom vojny, no nesie v sebe aj prísľub mieru. Zhodujú sa na tom odborníci, ktorí sa snažia predpovedať, čo môžeme očakávať v konflikte na Ukrajine v najbližších mesiacoch.

Keď 1. januára 2022 zhromažďovalo Rusko na hranici s Ukrajinou desaťtisíce vojakov, prognózam amerických tajných služieb o tom, že bude vojna, nikto príliš nevenoval pozornosť. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Kristína Chrenková.

Dokonca aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa údajne radšej chystal na lyžovačku. O sedem týždňov Rusko napadlo Ukrajinu.

Kľúčová ochota Západu

Podľa expertov ani dnes nevieme oveľa lepšie povedať, čo sa bude v nasledujúcich mesiacoch diať. No niektoré veci sa predpokladať dajú. Myslí si to aj vojenský analytik Vladimír Bednár.

„Ruská kampaň prostredníctvom striel s plochou dráhou letu bude neúspešná. Tieto svoje strely totiž minú. Ďalej príde nová ruská mobilizácia, pretože Rusko v posledných dvoch desiatkach týždňov stratilo veľké množstvo síl,“ uviedol Bednár. Predpovedal tiež pokračovanie ukrajinskej ofenzívy.

Novinár a spisovateľ Mark Galeotti pre noviny Times napísal, že v roku 2023 bude kľúčová najmä ochota Západu dodávať Ukrajine ďalšie zbrane.

Vrchný veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj vyčíslil, že Kyjevu by sa hodilo ešte najmenej 300 tankov, 600 ďalších obrnených vozidiel a 500 diel, aby dokázal vyhrať vojnu a dokončiť modernizáciu armády.

„Bojová schopnosť oboch strán závisí od ich trvalého prístupu ku všetkému. Od paliva až po muníciu. Ide teda o priemyselné, logistické, ale aj vojenské preteky. V tomto má Ukrajina jasnú výhodu, ak jej teda Západ bude naďalej poskytovať pomoc v súčasnom rozsahu,“ uviedol Galeotti.

Tlak verejnosti na zastavenie invázie

Podľa vojenského analytika, podobne ako v Starom zákone, aj tento raz Dávid premôže Goliáša. Otázkou však zostáva kedy. Pretože Rusko mi môže dovoliť vojnu udržiavať aj nasledujúcich dvanásť mesiacov, a možno aj viac. „Rusko v podstate túto vojnu už prehralo. Je len otázkou času, kedy sa to stane oficiálnym,“ uviedol.

Čo spraví invázia s ruskou politikou sa podľa analytikov dá predpovedať len veľmi ťažko. Mark Galeotti očakáva, že ak budú pokračovať útoky na ruskom území, môžu sa stupňovať aj protesty a tlak verejnosti na zastavenie invázie.

Otázne je či ruský prezident Vladimir Putin napríklad nespanikári. No podľa expertov nič nenasvedčuje tomu, že by sa chystal utiecť alebo padnúť. Prípadne inými slovami – vzdať sa bez boja.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál