Na hlavný obsah

Radikalizácia mládeže narastá, varujú odborníci

Analytici hovoria, že Slovensko v oblasti prevencie zaostáva.

Radikalizácia mládeže narastá, varujú odborníci
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Teroristický útok na Zámockej ulici v Bratislave či krvavý incident v skalickom hudobnom klube – toto sú útoky, za ktorými stoja zradikalizovaní mladí ľudia. Analytici upozorňujú na silnejúcu bezpečnostnú hrozbu na Slovensku.

„Mladí neveria štandardným politickým subjektom, platformám. Odkláňajú sa skôr k tým krajne pravicovým, čítajú dezinformačné weby a celkovo ich postoje môžeme označiť za skôr antisystémové ako systémové,“ priblížil bezpečnostný analytik Tomáš Beňuška.

Podľa bezpečnostných analytikov Slovensko v oblasti prevencie zaostáva v porovnaní s inými krajinami Európskej únie a Vyšehradskej štvorky. Problém predstavuje predovšetkým nedostatočné zastavenie šírenia dezinformácií na internete.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Vyslovene slovenských dezinformačných webov máme stovky a individuálnych účtov, ktoré šíria nepravdivý obsah, máme tisícky,“ vysvetlil Beňuška. Ministerstvo vnútra má na nedostatočnú prevenciu na Slovensku iný názor.

„Nemyslíme si, že by sme zaostávali, robíme všetky kroky k tomu, aby sa ochrana a prevencia zlepšovala. Môžeme skonštatovať, že napríklad na rokovanie vlády sme pripravili stratégiu prevencie kriminality a inej protispoločenskej činnosti až do roku 2028,“ argumentovala hovorkyňa rezortu vnútra Zuzana Eliášová.

„Bolo by treba nastaviť nejaký konkrétny predmet, ktorý bude v rámci rozvrhu pre určité ročníky a ktorý sa pravidelne bude vyučovať rovnakým spôsobom ako nejaká matematika,“ doplnil Beňuška.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko