Na hlavný obsah

Rakúsko zavedie povinné PCR testy pre cestujúcich z Číny

Nesmie byť starší ako 48 hodín.

Rakúsko zavedie povinné PCR testy pre cestujúcich z Číny
Ilustračná snímka. Foto: TASR

V Rakúsku vstúpi v sobotu (7. 1.) do platnosti pre cestujúcich z Číny povinnosť preukazovať sa negatívnym PCR testom na koronavírus nie starším ako 48 hodín, a to ešte pred odletom. V piatok (6. 1.) to oznámilo tamojšie ministerstvo zdravotníctva, informuje agentúra APA.

Rakúsko okrem toho leteckým spoločnostiam odporúča, aby cestujúci na palubách lietadiel z Číny nosili počas letu respirátory typu FFP-2. Za kontrolu negatívnych výsledkov testov sa budú zodpovedať aerolínie, ktoré o tejto povinnosti už upovedomili. Prvý let z Číny, ktorý nové pravidlá zasiahnu, sa na letisku vo Viedni očakáva v pondelok (9. 1.).

Na letisku Schwechat už medzičasom odobrali prvú vzorku odpadovej vody z jedného z lietadiel z Pekingu. Tú teraz preskúmajú s cieľom zistiť prípadnú prítomnosť nových vírusových variantov.

Vzorky sa budú v budúcnosti pravidelne odoberať aj z čistiarne odpadových vôd v Hallstatte. Momentálne už prebieha kontrola vzoriek z čistiarní vo Viedni a Salzburgu.

Šéf rakúskeho rezortu zdravotníctva Johannes Rauch vyjadril v súvislosti s rýchlou implementáciou nových opatrení spokojnosť. Ako uviedol, neočakáva však, že by malo dôjsť k zhoršeniu pandemickej situácie v Rakúsku. Zdôvodnil to slovami, že na rozdiel od Číny panuje v Rakúsku v širokej populácii imunita aj protii variantu omikron, ktorý v Číne prevažuje.

Vzhľadom na novú vlnu nákazy, ktorá v Číne vypukla po rozsiahlom uvoľnení opatrení v decembri minulého roka, už negatívne covid testy od cestujúcich z Číny vyžadujú Taliansko, Francúzsko a Španielsko. Tento krok ohlásili vo štvrtok (5. 1.) aj Nemecko a Švédsko.

Európska únia v stredu (4. 1.) „dôrazne odporučila“ svojim členským štátom, aby zaviedli testovanie na koronavírus pre pasažierov z Číny, a tiež nosenie respirátorov v lietadlách smerujúcich z Číny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet