Na hlavný obsah

Rast inflácie v eurozóne sa v decembri 2022 spomalil

Prispelo k tomu miernejšie zvýšenie cien energií.

Rast inflácie v eurozóne sa v decembri 2022 spomalil
Ilustračná snímka euromincí. Foto: Unsplash

Medziročné tempo rastu inflácie v eurozóne sa v decembri 2022 spomalilo na 9,2 percenta z 10,1 percenta v novembri tak, ako to naznačil predbežný odhad. Prispelo k tomu miernejšie zvýšenie cien energií. Informoval o tom európsky štatistický úrad Eurostat.

Napriek spomaleniu zostala miera inflácie vysoko nad cieľom Európskej centrálnej banky na úrovni 2 percent. To naznačuje, že bude ešte nejaký čas pokračovať v sprísňovaní svojej menovej politiky.

Ceny energií rástli pomalšie

Eurostat uviedol, že medziročný rast cien energií sa v sledovanom období spomalil na 25,5 percenta z 34,9 percenta v novembri. To však vykompenzovalo zrýchlenie rastu cien služieb (na 4,4 percenta o 4,2 percenta), priemyselných tovarov bez energií (na 6,4 percenta zo 6,1 percenta) a potravín, alkoholu a tabaku (na 13,8 percenta z 13,6 percenta).

Jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa nestále položky, ako sú energie a potraviny, dosiahla v decembri nové rekordné maximum 5,2 percenta.

Ceny energií prispeli k medziročnej inflácii 2,79 percentuálneho bodu. Potraviny zas 2,88, priemyselné tovary bez energií 1,70 a služby 1,83 percentuálneho bodu.

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v eurozóne v decembri znížili o 0,4 percenta, najviac od augusta 2020, namiesto o 0,3 percenta pri rýchlom odhade. Ceny energií pritom medzimesačne klesli o 6,6 percenta. Jadrová inflácia však v decembri stúpla medzimesačne o 0,6 percenta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika