Na hlavný obsah

Republikáni zostávajú rozdelení aj v tretí deň voľby predsedu americkej snemovne

McCarthy si nepripísal žiadny nový hlas.

Republikáni zostávajú rozdelení aj v tretí deň voľby predsedu americkej snemovne
Republikánsky kandidát Kevin McCarthy. Foto: TASR/AP

Tretí deň voľby predsedu novozvolenej Snemovne reprezentantov USA začal podobne ako dva predchádzajúce – dvadsiatka členov republikánskej väčšiny blokuje nástup republikánskeho lídra Kevina McCarthyho do čela komory, čo živí špekulácie o možných alternatívnych kandidátoch.

McCarthy si pri štvrtkovom (5. 1.) siedmom hlasovaní nepripísal žiadny nový hlas, hoci podľa médií predtým ponúkol vnútrostraníckym odporcom ústupky. Niektorí rebeli tvrdia, že za neho nikdy hlasovať nebudú.

Voľba nového predsedu od utorka (3. 1.) paralyzuje väčšiu z dvoch komôr amerického Kongresu, ktorá bez zvoleného predsedu nemôže vykonávať žiadnu zo svojich funkcií.

Formálne parlament v tejto chvíli ani nemá žiadnych členov, keďže víťazi novembrových volieb ešte nezložili prísahu. Takýto vývoj nastal prvýkrát od roku 1923, keď kongresmani vybrali nového predsedu až v deviatom kole hlasovania.

Žiadny posun v rozložení síl?

Tohtoročná voľba by mohla tento počet čoskoro prekonať, keďže siedme hlasovanie neprinieslo prakticky žiadny posun v rozložení síl. Kým menšina Demokratickej strany zostáva jednotná za svojím lídrom Hakeemom Jeffriesom, McCarthyho znovu nepodporilo 21 jeho straníckych kolegov.

Ide o príslušníkov ultrapravicového krídla strany, ktorí McCarthyho nepovažujú za ideologického spojenca a dožadujú sa razantnej zmeny vo vedení parlamentného bloku.

Väčšina z nich rovnako ako v stredu (4. 1.) hlasovala za zástupcu Floridy Byrona Donaldsa, jeden z lídrov rebélie Matt Gaetz tentoraz hlasoval za exprezidenta USA Donalda Trumpa, ktorý sa čisto teoreticky predsedom Snemovne reprezentantov môže stať tiež.

V ôsmom hlasovaní zase dvojica z tábora označovaného výrazom „nikdy Kevina“ podporila republikána s týmto krstným menom, namiesto McCarthyho to ale bol Kevin Hern z Oklahomy.

Hoci sa základná situácia nemení, hlasovanie podľa pravidiel musí pokračovať, kým neprinesie nového predsedu alebo sa väčšina snemovne nedohodne na prerušení voľby.

McCarthy potrebuje podporu takmer všetkých spolustraníkov, keďže republikáni majú po voľbách 222 zo 435 mandátov.

Podľa médií svojim odporcom z ultrapravicového krídla strany po úvodných šiestich porážkach ponúkol ďalšie ústupky, ktoré by z neho v prípade zvolenia urobili slabšieho predsedu. Rozuzlenie sporu sa však stále zdá byť v nedohľadne.

„Máme veľmi dobré pokroky a konverzácie. Myslím, že všetci v tej rozprave chcú nájsť riešenie,“ povedal dnes novinárom republikánsky líder. Zástupcovia rebelujúcej frakcie však nedávajú najavo veľkú ochotu ku kompromisu a požadujú McCarthyho odstúpenie.

„Nemusíte sa ma znovu pýtať, či budem hlasovať ‚nie‘. Za Kevina McCarthyho nikdy hlasovať nebudem,“ citoval denník The New York Times kongresmana Boba Gooda.

Rokovania pokračujú

Rokovania medzi dvoma stranami medzitým pokračujú v zákulisí aj na samotnom pléne snemovne, kde sa medzi jednotlivými hlasovaniami alebo aj počas nich utvárajú hlúčiky republikánov, často zahŕňajúce zástupcov oboch táborov.

McCarthyho tím sa pritom snaží prezentovať ako úspech, že vo štvrtok žiadne hlasy nestráca. „To je pre dnešok veľmi pozitívna známka,“ povedal novinárom Patrick McHenry považovaný za jedného z nebližších spojencov 57-ročného straníckeho lídra.

S jeho pribúdajúcimi porážkami sa ale množia špekulácie o tom, že by ho nakoniec aj jeho spojenci mohli vyzvať na odstúpenie z predsedníckej voľby. 

Podľa denníka The New York Times by v takom prípade bol pre mnohých republikánov jasnou alternatívou Steve Scalisa, ktorý je v straníckej parlamentnej hierarchii druhý hneď za McCarthym. „Medzi parlamentnými republikánmi nie je terčom takej osobnej nevôle ako McCarthy,“ píše denník.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet