Na hlavný obsah

Rezort práce pomohol zariadeniam sociálnych služieb takmer 25 miliónmi eur, tvrdí Krajniak

Najväčšiu pomoc vidí v regulácií cien energií.

Rezort práce pomohol zariadeniam sociálnych služieb takmer 25 miliónmi eur, tvrdí Krajniak
Na snímke dočasne poverený minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. Foto: TASR

V roku 2022 ministerstvo práce prispelo na náklady na energie a zvýšené prevádzkové náklady zariadeniam sociálnych služieb sumou takmer 25 miliónov eur. V utorok (17. 1.) to uviedol dočasne poverený minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

„V decembri rezort vyplatil približne 17,7 milióna eur pre celkovo 720 poskytovateľov služieb,“ uviedol Krajniak s tým, že išlo už o druhú pomoc sociálnym zariadeniam v roku 2022. Vyplatenú dotáciu môžu využiť do konca marca.

Pomoc pre poskytovateľov sociálnych služieb s nárastom cien za energie.
Pomoc pre poskytovateľov sociálnych služieb s nárastom cien za energie. Foto: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR

„Počas letnej pomoci dostalo 541 poskytovateľov sociálnych služieb vyplatenú pomoc vo výške približne 6,8 milióna eur,“ dodal. Finančná pomoc bola podľa jeho slov „rýchla, účinná, efektívna a transparentná“.

Pripomenul, že pomoc, ktorú rezort poskytovateľom vyplatil v lete minulého roku, bola určená najmä na kompenzáciu zvýšených cien energií. Pomoc vyplatená koncom minulého roka už pokrýva aj zvýšené prevádzkové náklady. Tie spôsobujú najmä rastúce ceny potravín.

Počet žiadateľov o zimnú finančnú pomoc rezortu práce.
Počet žiadateľov o zimnú finančnú pomoc rezortu práce. Foto: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR

Najviac žiadateľov o finančnú pomoc pochádzalo z Nitrianskeho kraja, kde sa nachádza najviac zariadení sociálnych služieb na Slovensku. Za ním nasledoval Žilinský, Banskobystrický, Trenčiansky, Prešovský, Košický a Trnavský kraj. Najmenšiu pomoc vyplatil rezort práce zariadeniam sociálnych služieb v Bratislavskom kraji.

Regulácia cien energií

Podľa Krajniaka však najväčšia pomoc, akú poskytovateľom rezort dokázal poskytnúť, je regulovanie cien energií v rovnakej miere, ako je to pri domácnostiach.

„Môže sa stať, že dodávateľ energií podľa mena nebude vedieť, že ide o zariadenie sociálnych služieb. Vtedy treba svojho dodávateľa kontaktovať a odvolať sa na vyhlášku, podľa ktorej majú takéto zariadenia nárok na regulované ceny energií,“ dodal.

Ešte do konca týždňa môžu poskytovatelia sociálnych služieb podpisovať zmluvy k stabilizačnému príspevku. Do konca mesiaca môžu požiadať o preplatenie týchto príspevkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko