Na hlavný obsah

Rodičia si za školské obedy detí priplatia

V niektorých prípadoch aj o desať či dvadsať eur mesačne.

Rodičia si za školské obedy detí priplatia
Na snímke kuchárky pri práci v školskej jedálni. Foto: RTVS

Od januára rodičia zaplatia za školské obedy viac. V niektorých prípadoch aj o desať či dvadsať eur mesačne. Okrem potravín zdražela aj réžia kuchyne. Mnohí rodičia s viacerými deťmi zvažujú, že školákov z obedov odhlásia.

Keď potraviny zdraželi, školské jedálne nevedeli plnohodnotne variť. Hovädzie mäso nahrádzali lacnejším bravčovým, ovocie mali deti namiesto trikrát do týždňa len raz.

„Aby sme zachovali nejakú štandardnú úroveň v našich školských jedálňach je nevyhnutné navýšenie finančných limitov,“ hovorí vedúca jedálne Daniela Kováčová.

Kuchyne varia za ceny, ktoré sa nemenili niekoľko rokov. Rezort školstva po tlaku škôl navýšil finančné pásma, ktoré určujú za koľko majú kuchárky deťom navariť, a namiesto troch je ich po novom päť.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Každá samospráva si môže určiť svoje finančné pásmo, my im nediktujeme, že musia ísť hore, dávame im tú možnosť. Naposledy sa menili v roku 2019 a odvtedy narástli ceny potravín aj energií. Keď chceme, aby deti jedli normálnu, zdravú a chutnú stravu, tak toto bol nevyhnutný krok,“ vyhlásil dočasne poverený minister školstva Ján Horecký.

Napríklad obed z piateho cenového pásma pre starších žiakov bude stáť mesačne 46 eur, zdražie tak o 12 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko