Na hlavný obsah

Rok 2022 sa na niektorých miestach začal a končil rekordne vysokými teplotami

Najvyššie hodnoty dosiahli 14 stupňov Celzia.

Rok 2022 sa na niektorých miestach začal a končil rekordne vysokými teplotami
Čaká nás slnečné a teplé počasie. (Ilustračná fotografia) Foto: Unsplash

Na niektorých miestach Slovenska sa rok 2022 začal a končil rekordne vysokými hodnotami teploty vzduchu. Rekordne teplo bolo niekde na Slovensku aj 1. januára 2023. V utorok (3. 1.) o tom informoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.  

Najvyššie hodnoty maximálnej dennej teploty vzduchu dosiahli 14 stupňov Celzia. Prípadne aj o niečo viac. Stalo sa tak na Štedrý deň (24. 12.), kedy v Hurbanove namerali 14 stupňov Celzia a v Bratislave na letisku 14,1 stupňa Celzia. Situácia sa opakovala aj na Silvestra (31. 12.), kedy v Kuchyni na letisku namerali 14,4 stupňa Celzia.

„Toto spôsobilo, že rozdiel medzi najvyššou a najnižšou hodnotou teploty vzduchu na jednotlivých meteorologických staniciach Slovenska v poslednom mesiaci roka 2022 dosiahol viac desiatok stupňov Celzia,“ ozrejmil SHMÚ.

Rozdiel aj viac ako 30 stupňov

Najväčšie rozdiely zaznamenali na Orave, v Zamagurí a v Popradskej kotline, kde rozdiel dosiahol aj viac ako 30 stupňov Celzia.

„V rámci celého Slovenska boli bežné rozdiely medzi maximálnou a minimálnou dennou teplotou vzduchu, v poslednom mesiaci roka 2022, okolo 20 stupňov Celzia. V Nitre to bolo napríklad 18,8 °C,“ informoval SHMÚ.

SHMÚ tiež pripomenul, že podobné, výrazné oteplenie, ktoré sa prejavilo na Slovensku počas Vianoc v roku 2022, zasiahlo niektoré časti Európy, Slovensko nevynímajúc, aj na rozhraní rokov 2022 a 2023, čím sa zopakovala rok stará situácia, na rozhraní rokov 2021 a 2022.

Záporné odchýlky od dlhodobého priemeru teploty vzduchu zaznamenávali najmä v prvých dvoch dekádach decembra. V krajných prípadoch sa hodnoty minimálnej dennej teploty vzduchu v niektorých dňoch blížili k rekordným záporným hodnotám.

“Napríklad v Poprade zaregistrovali 13., 14. a 19. decembra štvrtú, respektíve tretiu najnižšiu hodnotu minimálnej dennej teploty vzduchu, pre uvádzané dni, aspoň od roku 1951,“ dodal SHMÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko