Na hlavný obsah

Rusko pravdepodobne dobylo Soledar, tvrdia analytici

Podľa nich to však nepovedie k obkľúčeniu Bachmutu.

Rusko pravdepodobne dobylo Soledar, tvrdia analytici
Ilustračná snímka - ukrajinskí vojaci neďaleko Soledaru. Foto: TASR/AP

Ruské invázne sily pravdepodobne obsadili väčšinu, ak nie celé mesto Soledar v Doneckej oblasti, uviedol vo svojej najnovšej správe o situácii na Ukrajine americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Podľa jeho analytikov však nejde o operačne významný vývoj. Označili ho za „malé víťazstvo“ pre ruskú armádu, ktoré pravdepodobne nie je predzvesťou skorého obkľúčenia neďalekého väčšieho mesta Bachmut, ktoré sa Rusi pokúšajú dobyť už niekoľko mesiacov.

„Geolokačné zábery zverejnené 11. a 12. januára naznačujú, že ruské sily pravdepodobne kontrolujú väčšinu, ak nie celý Soledar. Pravdepodobne vytlačili ukrajinské sily zo západných okrajov obce,“ uvádza sa vo svojej správe ISW.

Inštitút si tiež všíma to, že ukrajinský generálny štáb informoval o tom, že ukrajinskí obrancovia odrazili ruské útoky proti osade Silj v Doneckej oblasti, čo je obec vzdialená vyše kilometra severozápadne od Soledaru a leží za predchádzajúcimi ukrajinskými pozíciami.

„Ukrajinský generálny štáb a ďalšie vysokopostavené vojenské zdroje väčšinou neinformovali o tom, že ukrajinské sily 12. januára odrazili ruské útoky proti Soledaru, ako tomu bolo predtým,“ upozorňuje ďalej americký inštitút.

Ruské zdroje podľa neho k 12. januáru tvrdili, že ruskí vojaci „čistia“ Soledar od zvyšných ukrajinských síl. Ruskí vojenskí blogeri vo štvrtok (12. 1.) zverejnili zábery bojovníkov z Vagnerovej skupiny, ako sa voľne prechádzajú po Soledare. Ruské ministerstvo obrany zatiaľ dobytie Soledaru neoznámilo.

„Všetky dostupné dôkazy naznačujú, že ukrajinské sily už v Soledare neudržiavajú organizovanú obranu. Vyhlásenie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského z 12. januára, že ukrajinské sily v Soledare udržiavajú pozície, sa môže týkať obranných pozícií v blízkosti Soledaru, ale nie v ňom,“ napísal Inštitút pre štúdium vojny.

Kyjev dobytie nespomína

Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová ráno uviedla, že noc v Soledare bola „horúca“ a boje pokračovali. „Nepriateľ vrhol takmer všetky hlavné sily na donecký smer a udržuje vysokú intenzitu ofenzívy. Naši bojovníci sa statočne snažia udržať obranu,“ napísala ďalej na platforme telegram Maljarová.

Poznamenala tiež, že táto fáza konfliktu, ktorý rozpútalo vlani vo februári Rusko, je ťažká. „Ale zvíťazíme,“ poznamenala.

Ukrajinský generálny štáb vo svojom operačnom hlásení informuje o odrazení ruských útokov pri 17 obciach na východe Ukrajiny za uplynulý deň. Ani v tejto súvislosti však nespomína Soledar.

O tomto meste píše v súvislosti s ďalšími obcami na východe Ukrajiny, ktoré sa podľa neho stali terčom nepriateľskej paľby. Velenie ukrajinských síl okrem iného tiež informuje o odrazení ruských útokov na Bachmut.

O dobytie tohto ukrajinského mesta Rusi usilujú už mesiace a podľa niektorých analytikov by dobytie Soledaru, o ktorého strategickom význame sa vedú debaty, umožnilo lepší prístup k Bachmutu a skomplikovalo zásobovanie ukrajinských obrancov.

ISW sa však vo svojej poslednej správe domnieva, že „ruské informačné operácie“ význam Soledaru zveličili. Jeho dobytie inštitút označuje za prinajlepšom taktické „Pyrrhovo víťazstvo“ pre Rusko.

Inštitút usudzuje, že obsadenie Soledaru neumožní ruským silám získať kontrolu nad dôležitými ukrajinskými zásobovacími trasami do Bachmutu. A ani lepšie rozmiestniť svoje sily na obkľúčenie mesta v krátkodobom horizonte. Rusko podľa ISW zároveň pri dobýjaní Soledaru značne vyčerpalo svoje sily, ktoré mu budú chýbať pri Bachmute.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet