Na hlavný obsah

Ruský minister obrany chce zvýšiť počet vojakov na 1,5 milióna

Rusko má v súčasnosti asi milión až 1,15 milióna vojakov.

Ruský minister obrany chce zvýšiť počet vojakov na 1,5 milióna
Ilustračná snímka - ruskí vojaci v historických uniformách. Foto: TASR/AP

Ruský minister obrany Sergej Šojgu pri návšteve ruských vojsk bojovníkov na Ukrajine usporiadal poradu so svojimi námestníkmi a veliteľmi o zväčšení početného stavu ozbrojených síl na 1,5 milióna vojakov.

Oznámili to v utorok (17. 1.) ruské médiá s odvolaním sa na ministerstvo obrany. Odhaduje sa, že Rusko má v súčasnosti asi milión až 1,15 milióna vojakov.

Analytici predpovedali, že neúspechy a straty vo vojne proti Ukrajine si vynútia zvýšiť stav ruskej armády, aby sa Moskva s ešte väčšou prevahou pokúsila zlomiť ukrajinský odpor, ktorý trvá už 328 dní.

Ministerstvo podľa agentúry RIA Novosti uviedlo, že rozsiahle zmeny, vrátane zvýšenia početného stavu, čakajú ruskú armádu v období rokov 2023 až 2026.

Rozhodnutie o zvýšení početného stavu ozbrojených síl na 1,5 milióna vojakov prijal prezident Vladimir Putin, povedal Šojgu. Zdôraznil, že zaručiť vojenskú bezpečnosť štátu, ubrániť nové subjekty a kriticky dôležité objekty Ruska možno iba posilnením kľúčových prvkov ozbrojených síl.

Minister upozornil, že zvýšenie početnosti vojsk si vyžaduje komplexný plán. Zvýšenie početného stavu sa má podľa ministra zladiť s dodávkami zbraní a budovaním infraštruktúry na rozmiestnenie vojsk. Šojgu považuje za dôležité, aby sa jednotky dopĺňali vojakmi s profesionálnym kontraktom s armádou.

Ruské médiá koncom augusta minulého roka informovali, že prezident Vladimir Putin svojím výnosom stanovil, že k novému roku má početný stav ozbrojených síl predstavovať 2,039 milióna ľudí. Z toho 1,15 milióna majú byť vojaci. Znamenalo to zväčšenie početného stavu o 137 000 osôb. Celé zvýšenie mali tvoriť výlučne vojaci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet